VELJKO BELIVUK I NJEGOVA GRUPA KORISTILI SKAJ TELEFON Evo koliko košta ovaj mobilni i zašto je samo posedovanje ove aplikacije krivično delo
Alo!/Marko Metlaš

 

Vladimir Đukanović je objasnio da "Skaj" telefoni uglavnom predstavljaju aksesoar okorelih kriminalaca.

- Šta će vođi navijača "skaj" telefon? - upitao je Đukanović, a onda objasnio da je takakv telefon napravljen od strane firme koja proizvodi "Blekberi" telefone, kao i da to nije običan i telefon pristupačan svačijem džepu.

- Cena telefona se kreće od 600 do 2.000 evra - rekao je poslanik SNS-a, a onda objasnio da je Srbija sada dobila tehnologiju kojom se čak i razgovori vođeni putem takvog telefona mogu dešifrovati.

Đukanović je takođe dodao da je posedovanje ovakvog telefona u pojedinim državama krivično delo.

Ove godine u martu...

Američki Federalni istražni biro zaplenio je sajt kompanije Skaj global (Sky Global), koja je u celom svetu prodavala šifrovane programe za takozvane skaj telefone, koje je koristila i grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Srbiji.

-Prema optužnici, uređaji kompanije Skaj global posebno su dizajnirani da spreče policiju da aktivno prati komunikaciju između članova međunarodnih kriminalnih organizacija uključenih u trgovinu drogom i pranje novca.

Kao deo svojih usluga, tvrdi se u optužnici, "Skaj global" garantuje da će poruke na uređajima biti daljinski izbrisane, ako taj uređaj zapleni policija, ili ako su ugroženi na drugi način.

Ovakvi telefoni su zbog visokog stepena zaštite tekstualnih i glasovnih poruka i slika koje putem njih razmenjuju omiljeni među kriminalcima (podzemljem).

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da se zalaže za to da posedovanje "Skaj" telefona – mobilnih uređaja u kojima je instalirana istoimena aplikacija – bude krivično delo.

Razgovor putem skaj telefona poslušajte OVDE.

Komentari (0)

Loading