tastatura
shutterstock
tastatura

shutterstock

 Foto: shutterstock

Stručnjaci tvrde da određene privatne podatke treba da brišete svakodnevno, a ne samo onda kada odlučite da prodate ili poklonite svoj kompjuter.

Šifre kartica

Brojevi kreditnih kartica koji se nalaze na vašem kompjuteru neke su od prvih stvari koje hakeri traže kada dođu do pristupa vašem kompjuteru. Ako dođu do tih informacija, mogu da vam isprazne sve račune u banci i da ostanete bez para. Ovo je problem koji pogađa gotovo sve. Brišite te podatke sa kompjutera.

Izvodi iz banke

Mnoge banke nam daju opciju da nam izveštaje šalju na mejl. Ako ste odabrali tu opciju, sigurno može da se desi da skinete ta dokumenta na kompjuter i zaboravite na njih. Prema mišljenu mnogih, te podatke bi trebalo da izbrišete jer niko ne treba da zna gde jedete, šta kupujete i kako trošite novac.

Lični podaci

Informacije koje se tiču vaših ličnih podataka, kao što su datum rođenja, ime i prezime, adresa i broj telefona hakeri mogu da iskoriste da naprave lažne profile i ličnosti za svakoga ko ih želi. Ove informacije mogu biti iskorišćene i da neko promeni određene podatke o vama na određenim servisima i tako vas bukvalno izbaci iz njih. Najbolje bi bilo da obrišete sve podatke tog tipa.

Slike

Slika vredi hiljadu reči i oslikava vaš karakter, život i privatnost. Vrlo lako se može desiti da neko iskoristi podatke i detalje sa slika kako bi „ukrao“ vaš identitet i iskoristio ga u svoje svrhe. I nije samo to u pitanju, vaše privatne fotografije mogu da završe na internetu i da ih svi vide.

Tagovi