Mobilni telefon, android
Shutterstock
Mobilni telefon, android

Shutterstock

Mobilni telefon, android, Foto: Shutterstock

Google je nedavno uklonio najmanje 38 zlonamernih aplikacija iz Google Play prodavnice nakon izveštaja o zloupotrebi privatnosti i drugih problema, koje su stvarale te aplikacije.

Radi se o čak 38 aplikacija, koje krše pravila privatnosti, "bombarduju" korisnike nepotrebnim reklamama i oglasima, ali i onemogućavaju brisanje tako što skrivaju svoju ikonicu na ekranu.

Možda vama to zvuči banalno, ali mnogi korisnici ni danas ne umeju da obrišu aplikaciju, ako je ne vide pred sobom, odnosno retko posećuju meni Settings - Applications, odakle bi ih mogli obrisati.

Važno je napomenuti da svih 36 problematičnih aplikacija potiče od istog razvojnog tima, a sigurnosnu proveru su zaobišli sklanjajući oglašavanje iz izvornog koda aplikacije, a dodajući ga potom kroz ažuriranja ili dopune, koje nisu detaljno opisivane u Play Store podacima o aplikaciji, objavio je GizChina, a preneli mediji.

Pročitajte još:

Većina zlonamernih aplikacija ovog puta povezana je sa kamerom, filterima za fotografije ili programima za ulepšavanje, a dobar deo njih je već postojao na Google Play prodavnici, ali su odatle već uklonjene pa su sada ponovo postavljene u malo izmenjenoj verziji.

Nažalost, ispostavilo se da su neke od njih vrlo popularne i da su dosad preuzete i po nekoliko stotina hiljada puta, što bi značilo da su potencijalno ugrozile milione korisnika širom sveta.

Evo i spiska aplikacija, koje je uklonio Google iz Play Store-a: Yoroko Camera, SoluCamera, LiteBeautyCamera, BeautyCollageLite, Beauty&FiltersCamera, PhotoCollage&BeautyCamera, BeautyCameraSelfieFilter, GatyBeautyCamera, PandSelifeBeautyCamera, CatoonPhotoEditor&SelfieBeautyCamera, BenbuSelifeBeautyCamera, PinutSelifeBeautyCamera&PhotoEditor, MoodPhotoEditor&SelifeBeautyCamera, RosePhotoEditor&SelfieBeautyCamera, SelifeBeautyCamera&PhotoEditor, FogSelifeBeautyCamera, FirstSelifeBeautyCamera&PhotoEditor, VanuSelifeBeautyCamera, SunProBeautyCamera, FunnySweetBeautyCamera, LittleBeeBeautyCamera, BeautyCamera&PhotoEditorPro, GrassBeautyCamera, Ele Beauty Camera, Flower Beauty Camera, Best Selfie Beauty Camera, Orange Camera, Sunny Beauty Camera, Landy Selfie Beauty Camera, Nut Selfie Camera, Rose Photo Editor & Selfie Beauty Camera, Art Beauty Camera-2019, Elegant Beauty Cam-2019, Selfie Beauty Camera & Funny Filters, Selfie Beauty Camera Pro i Pro Selfie Beauty Camera, dok dve aplikacije nisu popisane i trenutno se ne zna koje su to tačno aplikacije objašnjava White Ops istraživačka kompanija.

Da biste obrisali ove aplikacije, ako ih imate, a ne vidite ih među ikonicama na svom telefonu uradite neku od dve stvari. Otvorite Settings - Applications i u meniju pronađite aplikaciju s liste, kliknite na nju i u sledećem meniju kliknite na Remove ili Uninstall opciju, da bi se aplikacija izbrisala.

Druga opcija je da uđete u Google Play Store, u polju Search upišete ime aplikacije i kad vas prodavnica prebaci na njen link odatle odaberete opciju Uninstall.

To je to, reklame i loše stvari, koje su pravile ove aplikacije više ne biste trebali da vidite.

Tagovi