MILO NASTAVLJA DA PROVOCIRA Napad je ciljan na SPC, uputio teške optužbe na račun Mitropolije
Foto: EPA

Ovako se u krugovima SPC, ali i ostalih verskih zajednica koje deluju u Crnoj Gori, gleda na poslednju provokaciju crnogorskog predsednika. U njenom središtu prepoznaje se otvorena netrpeljivost prema Srpskoj crkvi, ali i njegov odnos prema religioznim osećanjima građana.

- Nisam se povlačio po podu i lizao kašike, širio pandemiju i raspoređivao ljude, verske fanatike iz jedne verske zajednice na odgovorna mesta u državi, pokušavajući da ih predstavim kao eksperte - izjava je kojom je skandalizovao javnost Đukanović.

Na ovu otrovnu izjavu zasad je reagovala samo Mitropolija crnogorsko-primorska. Njen pravni zastupnik Dalibor Kavarić kaže, za "Novosti", da čin poklonjenja ili "metanija", kako se zove u pravoslavnoj crkvi, predstavlja znak odavanja potpune pokornosti, ljubavi i pokajanja prema Gospodu Bogu, što Đukanović doživljava kao "povlačenje po podu".

- Svojom hulnom, uvredljivom i podrugljivom izjavom o "povlačenju po podu" predsednik Crne Gore je, osim što je uvredio i pohulio na Gospoda Boga, ujedno uvredio i sve verne Jevreje, muslimane i hrišćane, iako je prvobitno shvaćeno da se odnosi samo na premijera Krivokapića i SPC - rekao je Kavarić. - Ova izjava diskredituje sve temeljne svetske religije. U pravoslavnoj veri tzv. čeoni poklon (klanjanje do pojasa ili čelom do poda) se izvodi samo u određenim prilikama, dok kod Jevreja i muslimana veliki deo verskog obreda zasnovan je upravo na tom činu.

Mitropolija crnogorsko-primorska u reagovanju navodi da bi to što misli građanin Milo Đukanović o crkvenim verskim obredima trebalo da bude njegova privatna stvar.

- Dok je taj građanin predsednik naše države, dužni smo da se oglasimo kada on javno vređa i ponižava sveštene radnje koje se sprovode na našim duhovnim sabranjima. Njegovi politički i ideološki obračuni sa premijerom i ministrima Crne Gore, ni najmanje ne ulaze u oblast interesovanja Crkve, ali zloupotreba crkvenih tema u svrhe Đukanovićevog političkog pravdanja i napada na druge aktere društvenog života duboko vređa osećaje velikog broja građana Crne Gore - navodi se u saopštenju.

PAO NA ISPITU POZNAVANJA USTAVA

U Mitropoliji podsećaju da je Đukanović prošle godine pao na ispitu poznavanja crnogorskog ustava, kada je pokušao da uređuje unutrašnje ustrojstvo SPC i eparhija u Crnoj Gori.

- Kako ne vidi da kada se god dohvati crkvenih tema i dilema, on lično, kao i politika koju predstavlja, srljaju u propast i gube poverenje naroda? Funkciju predsednika "svih građana" zloupotrebljava kako bi delio građane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading