MI SRB... SR... Milo Đukanović se resetovao na fabrička podešavanja usred Zagreba, zaboravio u kom dresu je došao (VIDEO)
EPA

 

Milo Đukanović na konferenciji za novinare prilikom posete Zagrebu, je svakako iskoristio priliku da napada Srbiju, a za srpsku crkvu je rekao da je udarna igla velikosrpskog nacionalizma za negiranje crnogorske nacije. 

Pljunuo je i na Beograd, rekavši da iz njega dolaze profašistički projekti koji se služe lažima. 

Ali, izgleda da se podsvesno seća svojih korena i toga kako je nekada bio veliki Srbin. Tako je govoreći o susedskim odnosima, rečenicu započeo sa Srbija, umesto Hrvatska, što je izazvalo brojne reakcije u javnosti ( pogledajte snimak iznad).

Podsetimo, crnogorski predsednik Milo Đukanović nekada je bio veliki Srbin. 

Takav Srbin je sada postao najveći izdajnik, tako će se za svaku godinu svoje vlasti, za milion više, svakog odreći. 

Dva lica Mila Đukanovića

Setimo se njegove izjave od pre tri decenije za Politiku "Crnogorci su ponosni na srpsko poreko i crnogorsku državnost, na slavnu istoriju srpskog naroda. Zato i verujemo u zajedničku budućnost i prosperitet", a već godinama unazad se ograđuje od Srbije i puna su mu usta "velikosrpskih interesa" od kojih se treba braniti.

Na poslednju u nizu Milovih izjava, kojih verovatno ne želi da se seća, podsetio je jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, a odnosi se na Podgoričku skupštinu, koja je bila povod da vlada Crne Gore personom non grata proglasi ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.

Razlog - njegova izjava u kojoj je ovaj istorijski događaj iz 1918. godine nazvao "oslobođenom" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda, što je u potpunoj suprotnosti sa onim kako je aktuelni crnogorski režim vidi danas - kao ukidanje postojanja države Crne Gore.

Ipak, nije Milo oduvek tako mislio.

- Lično smatram da je 1. decembar 1918. godine značajan datum u našoj istoriji zato što je tada konačno realizovana vjekovna težnja jugoslovenskih naroda za formiranjem zajedničke države - rekao je on, kako navodi Knežević, 21. novembra 1989. godine za podgoričku "Pobjedu".

 

 

Ovo, međutim, nije jedina stvar koju je crnogorski predsednik rekao pa porekao. Onaj, koji sada Srbiju optužuje za "velikosrpski hegemonizam", o njemu je svojevremeno govorio, samo iz drugog ugla.

- Bestidno je, a na sreću pokazalo se i besplodno, bilo dugogodišnje plašenje crnogorskog naroda potencijalnim velikosrpskim hegemonizmom, kao negatorom crnogorske nacije i države. Na takvim bolesnim halucinacijama u dobroj se meri tražio način za održanje na vlasti i skretanje narodne i političke pažnje sa sebe - bile su reči aktuelnog predsednika Crne Gore s kraja osamdesetih godina prošlog veka.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading