Milo po svom ukusu bira diplomate: Po volji sedam, od 18 ambasadora
EPA

 

Od 18 kandidata, predsednik je dao saglasnost za sedam diplomata, za koje procedura može da bude dalje nesmetano nastavljena počevši od formalnog usvajanja predloga MVP od strane Vlade Crne Gore. Od preostalih 11, pojedini su dobili negativno mišljenje predsednika, dok je za jedan broj dogovoreno da se obave dodatne konsultacije. U međuvremenu, 24. maja, Vlada je kandidovala još jedno ime.

Milo po svom ukusu bira diplomate: Po volji sedam, od 18 ambasadora

EPA

 

 

Ovo je saopšteno iz kabineta predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, uz naglasak da on neće javno govoriti o pojedinačnim kandidatima, "jer je to dobra praksa u diplomatiji, posebno ne o onima za koje je postignut dogovor i za koje će kroz uobičajenu internu proceduru biti zatražen agreman od zemlje prijema".

- Ukoliko bi se Vlada opredelila da zatraži agreman zemlje prijema za kandidata o kojem nije postignuta saglasnost s predsednikom u konsultativnom procesu, jasno je da bi to bilo neozbiljno poigravanje sa ugledom Crne Gore i poverenjem u odnosima s potencijalnim zemljama prijema ili organizacijama - upozorio je Đukanović Vladu, i potvrdio "otvorenost za saradnju da se kroz dalje konsultacije dođe do konsenzusa, što je u najboljem interesu države i čini suštinu kohabitacije".

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno je poručio da neće podržati bilo kog diplomatu koji je na bilo koji način ikada radio ili govorio protiv Crne Gore, ističući da "oni koji su bili protiv nezavisnosti države nemaju ni moralno pravo da traže da budu njeni predstavnici".

ODBIJENI PREDSTAVNICI ZA SRBIJU I SAD

Kako se saznaje, Đukanović je odbio predloge Vlade Crne Gore i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, za najmanje dva ambasadora. Reč je o književniku Želidragu Nikčeviću, kome je namenjeno mesto ambasadora Crne Gore u Srbiji, ali i Mili Tadić, dugogodišnjoj novinarki i direktorici "Monitora", koja bi trebalo da bude ambasadorka Crne Gore u SAD.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading