FISKALIZACIJA Izdavanje fiskalnog računa obavezno od 1. maja: Nema više keš ili kartica!
FOTO: Aleksandar Nalbantjan

Istražili smo već sada kako u kafićima funkcioniše izdavanje novih fiskalnih računa. U jednom beogradskom kafiću novinar Alo! naručio je kafu i konobaru tražio račun...

- Konobar, jedan kapučino bez šećera! - rekao je novinar.

Nije prošlo puno vremena, konobar je brzo stigao.

FOTO: Aleksandar Nalbantjan

 

- Izvolite! - poručio je konobar.

- Hvala! - zahvalio je naš novinar.

FOTO: Aleksandar Nalbantjan

 

Nakon toga, konobar odlazi u baštu da usluži ostale mušterije. Novinar Alo! je konstatovao da je kapučino u beogradskom kafiću, kako je rekao, "prva liga". Vrlo brzo ga popio i zatražio račun.

- Keš? Kartica? - pitao je konobar objasnivši da je to profesionalna deformacija, "čuveno pitanje", koje stalno mora da postavlja.

- Da li znate da od 1. maja više nećete smeti da pitate goste kako plaćaju. Samo donesite račun! - objasnio mu je naš novinar.

- E, dobro ste mi to rekli. Hvala! - rekao je konobar, a naš novinar se oprostio sa njim pohvalivši ga za ljubaznost pred gazdaricom kafića, piše Aleksandar Dimitrijević.

FOTO: Aleksandar Nalbantjan

 

 

Kazna za neažurne

Puna implementacija Zakona o fiskalizaciji podrazumeva obavezno izdavanje fiskalnog računa sa svim propisanim elementima uz prepoznatljiv QR kod.

Podsetimo da će obaveznici koji ne pоštuju zakonske propise i nakon utvrđenog roka, odnosno od 1. maja 2022. godine ne počnu da izdaju validne račune, biti sankcionisani shodno odredbama Zakona. Njegova implementacija biće potpuno besplatna za privredu, jer će teret fiskalizacije snositi država.

- Nema više potrebe da vas neko u ugostiteljskom objektu pita da li hoćete da platite kešom ili karticom - objašnjava Siniša Mali.

Ako konobar i posle praznika postavi to „čuveno pitanje“, ministar finansija kaže da nema prava na to i da onda treba odgovoriti:

- Nemate pravo da me to pitate, ja vas molim da mi date fiskalni račun, a ja ću na osnovu toga (zavisi i koliko sve košta) da donesem odluku kako ću platiti - objasnio je Mali, dodavši da je to velika promena u Srbiji.

 

Komentari (3)

Loading
Preduzetnik

28.04.2022 08:03

Da, od sada će konobar u jednom džepu nositi pos terminal, a u drugom fiskalnu kasu i izdavati račun na licu mesta. A ako nemate novac ili kartica bude nevalidna... neko će pojesti i račun i kasu.

Prlvrednik

28.04.2022 08:08

I na novim kasama je obavezan korak prilikom izdavanja fiskalnog isečka ukucati Da li ste naplatili gotovinu, karticom ili direktnom uplatom na tekući račun. Bilo bi lepo da oni koji komentarišu odu do servisera fiskalnih kasa i raspituju se za uputstvo o izdavanju fiskalnih računa, izdaju jedan fiskalni račun sami i potom komentarišu.

Lux

28.04.2022 22:43

Kojaa je ovo glupost. Svi imaju ugostiteljske programe, koji su povezani na kasu, kako da otkucaju racun a da pritom ne znaju dal gost plaća kešom ili karticom??? Šta ako otkuca keš i odnese račum, a gost hoće da plati karticom. Ovo samo ovde ima