FISKALIZACIJA, ALI ONLAJN: Ministar Mali u emisiji "Oko ekonomije"
Foto: Printscreen

Promene su tehnološke - uvode se novi softveri na postojeće fiskalne kase ili se kase zamenjuju mobilnim telefonima, tabletima sa elektronskim fiskalnim aplikacijama, a u oba slučaju fiskalni računi imaju QR kod.

Promene su i suštinske - Poreska uprava imaće bolji, gotovo momentalni uvid i kontrolu izdavanja računa. Istoremeno, povećava se broj preduzetnika koji će morati da izdaju fiskalni račun na nekom od uređaja. To su frizeri, kozmetičari... veliki broj uslužnih delatnosti koji su do sada bili izuzeti. Da ostanu izuzeti "izborili" su se taksisti i advokati.

Pošto će ova promena da bude i novi trošak za preduzetnike, država će im pomoći subvencijama za kupovinu aparata ili instaliranje aplikacija. Prijava počinje 1. oktobra, prelazni period traje od novembra do kraja aprila kada će svi morati da izdaju on lajn fiskalne račune sa QR kodom.

Kao i svaka do sada i ova promena otvorila je niz pitanja i nedoumica - čime je izazvana, kako će da pomogne privredi, preduzetnicima, građanima, Poreskoj upravi u borbi protiv sive ekonomije? Da li je moralo baš sada, kada ionako imaju dovoljno problema, odnosno gubitaka zbog pandemije i po kom kriterijumu su uvedne obavezne kase za kamenorezca, ali ne i za advokate? 

O tim pitanjima govori ministar Siniša Mali na RTS u emisiji Oko ekonomije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading