ZA GARSONJERU 500 EVRA Cene zakupa u Beogradu će tek rasti!
Alo!/M. Š.

Stručnjaci za nekretnine kažu da je potražnja za stanovima porasla sa popuštanjem mera usled korona virusa, a da je najveća potražnja bila u martu, s početka proleća. Danas za iznajmljivanje prosečnog stana u Beogradu treba izdvojiti od 200 do 1.000 evra.

Plaćanje stanarine varira u zavisnosti od dela grada u kom želite da živite. Što ste bliži centru i urbanizovanijim delovima, kirija je skuplja. Na povećanje cene utiče i ako deo grada u kojem želite da stanujete ima igralište za decu, vrtić, pijacu, garažu, parking mesto.

Stanovi za samce

Garsonjera ili jednosoban stan u Zemunu, Mirjevu, Voždovcu i u manje atraktivnim delovima Novog Beograda mesečno će vas koštati od 200 do 250 evra. U bloku A na Novom Beogradu ista kvadratura stana koštaće vas i do stotinak evra više.

Najskuplje je svakako u strogom centru grada, te za "život na visokoj nozi" treba izdvojiti jednu celu prosečnu platu u Srbiji. Pa ćete tako i garsonjeru u Beogradu na vodi plaćati mesečno od 450 do 500 evra.

Stanovi za porodični život

Stanovi veće kvadrature, za život sa porodicom koštaju duplo, pa i troduplo više. Samo sa jednom platom, prosečan Srbin nije u mogućnosti da obezbedi mesečni utrošak para za stanarinu.

Cena kirije za ovakav tip stanova u Zemunu iznosi oko 500 evra, Novom Beogradu 600, sa izuzetkom bloka A gde se cena kirije kreće od 900 do 1.000 evra. Porodični život u Beogradu na vodi, za jedan mesec stanovanja koštaće vas od 4.500 evra pa na više.

Na Vračaru u starogradnji mesto za stanovanje možete pronaći za 600 do 700 evra, u razvijenijem delu naselja mesečna stanarina će vas koštati od 700 do 900 evra.

Porast cena kirije

Na porast cena kirije svakako je uticalo buđenje privrede i poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji, s obzirom na to da su cene zakupa u jeku pandemije korona virusa bile duplo niže.

"Za vreme strogih mera u jeku pandemije imali smo pad cena jer su zaposleni radili od kuća, odlazili na selo, pa su otkazivali unajmljene stanove. Cena kirije je skočila od februara, a najviše potražnje je bilo u martu", kaže za Blic Biznis direktor Zidart nekretnine Dušan Mirkulovski.

Prosečna plata u Srbiji iznosi oko 60.000 hiljada dinara, bračni par sa dve plate dođe na mesečni prihod od nekih 1.000 evra, a kada se sve sabere i oduzme, plate računi i hrana od plate ne ostane mnogo.

U Novom Sadu zakup stana je nešto jeftiniji, dok kirije rastu i u Nišu. Tako je u Novom Sadu kirija za nijansu jeftinija u odnosu na Beograd, u Nišu je skočila sa nekadašnjih 150 - 200 evra na 300 do 400. U ovom gradu je skočila i cena kvadrata za kupovinu stana koja se kreće od 900 do 1.000 evra.

Stručnjaci za nekretnine predviđaju da će cena kirija za male stanove rasti ukoliko se od septembra đaci i studenti vrate u školske klupe, jer će biti veća potražnja koja će diktirati i samu cenu najmnine za stan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vuk

19.07.2021 16:25

Još samo malo, molićete selo za pomoć, biće malo mesta u selu da se svi vratite?!