CIGARETE SKUPLJE OD DANAS Evo koliko će novca pušači morati da izdvoje za najjeftiniju paklicu
Foto: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Od danas će mnogi prilikom kupovine cigareta morati da izdvoje još 10 dinara po paklici. Ove godine je došlo do drugog povećanja cena cigareta u skladu sa akciznim kalendarom.

Prema cenama objavljenim u "Službenom glasniku" najjeftinija paklica pojedinih proizvođača će koštati od 280 do 560 dinara. Istovremeno se očekuje da će brendovi ostalih proizvođača takođe poskupeti za isti iznos u prvoj polovini jula.

Proizvođači  se takođe prilagođavaju povećanju cena dva puta godišnje što je predviđeno akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine. a svakih šest meseci se uvećava cena akciza.

Srednjoročnim planom predloženo je da se specifična komponenta akciza svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici.

Cena akcize biće veća i za tečnost za e-cigarete kao i za nesagorevajući duvan.

Povećanje cena akciza i za nesagorevajući duvan i tečnost za e-cigarete, a cilj je da se smanji razlika između akciza na te proizvode i akciza na cigarete.

U Srbiji akciza na nesagorevajući duvan je 6,76 odsto maloprodajne cene, a u EU akcize za te proizvode se kreću i do 51,04 odsto, koliko iznose u Francuskoj. Povećanje od 50 odsto u narednoj godini je prihvatljivo zato što bi to akcizu dovelo na nivo od skoro 10 dosto od maloprodajne cene.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po 1 dinar po mililitru svake godine.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading