RINA
Foto: Privatna arhiva/RINA

Evo kako podnose ovu žegu.  

- Teško jeste, preznojimo se pet puta u roku od pet minuta. Ipak, mora da se radi. Ustajemo ujutu pre šest sati kako bi se spremili i potom poranili u berbu. Beremo nekoliko sati, onda oko jedan sat popodne pravimo pauzu kad je baš ona najveća vrućina , do nekih pola 4, pa onda opet izađemo. Peškirić stavimo na glavu ili na leđa da ne dobijemo opekotine, da ne dobijemo sunčanicu, kaže za RINU mlada Marija Vacić koja je u berbu malina stigla iz Babušnice.

U berbu je došla sa suprugom Denisom, zajedno se trude da zarade novac za svoju porodicu jer imaju petoro dece. Kažu da je dinar zarađen upravo u malinama solidan, ali nije lak.

- Žega kad upekne, ne znaš gde se nalaziš. Ali, pijemo vode, sokove, kiselu vodu, gazda nam to donosi. Pa nekako lakše pondosimo vrućine i težak rad. Da se radi mora, imamo kući petoro dece i za njih nam ništa nije teško. Zarađujemo onoliko koliko malina uberemo, po kilogramu. Tu ide dnevnica oko 5.000 do 6.000 dinara. Nije loše, mada znam da je i otkupna cena mala ali gazda se trudi da nas ispoštuje, tako da se i mi trudimo da ispoštujemo njega, kaže Denis.

Gazda malinjaka gde radi bračni par iz Babušnice je Radiša Đukić. On kaže da razume da nije lako brati maline, stoga svojim radnicima izađe u susret i da odmore kad je sunce u svom zenitu.

Oni se i sami baš tude, svesni su velikih vrućina tako da ustaju jako rano da iskoriste vreme dok nije upeklo. Posle naravno prave pauzu, pa nastavljaju popodne. Dnevnice su po ubranom kilogramu, nekad mogu da zarade i do 7.000 dinara dnevno ko se baš potrudi, 90 dinara je po ubranom kilogramu.  Mi vodimo računa da imaju sve uslove, kako bi im rad što lakše pao, zaključuje Radiša.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading