NA OVOM POSLU SEZONCI ĆE UZIMATI I DO 60 EVRA DNEVNICU Sezona počinje, od ovoga zavisi koliko će radnici dobiti
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/facebook

Sada je i pitanje šta mogu da očekuju berači. Ocena je da bi dnevnica mogla da bude manja kod pojedinih kultura, ali i da bi ove godine za branje kupina mogla da bude najveća i da ide i do 60 evra.

Dnevnice berača maline, naime, sada su maksimalno do 4.000 dinara, a najčešće se plaćaju od 70 do 80 dinara po kilogramu.

Dnevnica za branje borovnice 4.000 dinara

Borovnica je trenutno najrentabilnija srpska voćka, pogotovo što na tržište dolazi kada se završava sezona kod najvećih konkurenata u proizvodnji ovog voća, tako da njena prodajna cena nije ispod 5 evra po kilogramu.

Sezona borovnice je polako na izmaku, a berači ovog voća u poslednjoj sedmici berbe plaćaju se 4.000 dinara dnevno

Shodno tome, dnevnice berača borovnice ostalu su stabilne, ali na istom nivou kao i lane. Plantažeri su, naime, na samom početku berbe radnike plaćali 5.000, a potom je dnevnica iznosila 4.500 dinara. U ovoj sedmici, kao i tokom sledeće kada se završava berba “plavog zlata”, beračima borovnice dnevni rad se plaća 4.000 dinara.

Dnevnica za branje malina do 4.000 dinara ili 70 do 80 dinara po ubranom kilogramu

S obzirom na to da otkupna cena maline trenutno nije ni blizu one koja je poželjna za proizvođače “crvenog zlata”, ni dnevnice berača ovog voća nisu na nivou kako je bilo obećavano na početku berbe i kada se čak pominjalo da bi one mogle da iznose svih 7.000 dinara, odnosno od 100 do 150 dinara po nabranom kilogramu, zavisno da li će u plaćanje biti uključen smeštaj, prevoz i obroci.

Angažovani berači maline trenutno se, zavisno od platežne sposobnosti proizvođača, plaćaju od 2.000 do 4.000 dinara po danu. Najvišu zaradu dobijaju iskusni radnici koji su već godinama angažovani kod istih proizvođača, koji im takođe obezbeđuju smeštaj i obroke. Druga varijanta plaćanja berača “crvenog zlata” je po kilogramu, tako da pojedini malinari ove radnike plaćaju od 60 do 80 dinara po ubranom kilogramu. Ukoliko su berači kod domaćina u malinjake došli iz drugih sredina, takođe su im obezbeđeni smeštaj i hrana u vidu tri obroka.

Najčešći iznos dnevnice za radnike u malinjacima u ovom trenutku iznosi od 60 do 80 dinara po ubranom kilogramu

Takvu visinu dnevnica nude i oni malinari koji još nisu angažovali berače, mada se među brojnim oglasima pojavljuju i oni gde je visina naknade uslovljena određenom količinom urbane maline, pa jedan od proizvođača tako predviđa dnevnicu od 1.800 dinara za ubranu količinu od 40 do 50 kilograma, 2.000 dinara za ubranih 60 i tek 3.500 dinara za ubranu količinu malinu preko 90 kilograma.

Otkupna cena maline, inače, još nije dostigla 300 dinara za kilogram, koliko malinari smatraju da je donja granica rentabilnosti. U nekim krajevima na jugu Srbije još uvek je ispod 200, na području Mačve je 200, u ariljskom kraju je tek najveća tamošnja hladnjača izašla sa cenom od 240, dok trenutno najviše mogu da zarade malinari na području Prijepolja gde se kilogram “vilameta” plaća 250, a sorte “miker” 270 dinara.

Kupina obećava, ali će dnevnica zavisiti od otkupne cene

Voćari sa nestrpljenjem očekuju početak sezone kupine, koja je po procenama poljoprivrednih stručnjaka, kao znatno robustnija voćka u odnosu na malinu, dobro podnela prolećne vremenske rolerkostere, pa kupinjaci obećavaju solidan rod i dobar kvalitet.

Kupina je, kao i malina, prošle sezone imala rekordnu otkupnu cenu od 150 do 220 dinara za kilogram, pa su i berači ovog voća mogli da isplaćuju dnevnice koje su se kretale od 4.000 do 5.000 dinara, uz obezbeđen smeštaj i obroke.

Iskusniji i brži berači kupine lane su mogli da zarade dnevnicu od oko 60 evra

Po rečima proizvođača ovog voća, ukoliko otkupna cena kupine ne bude drastično manja u odnosu na lane, može se očekivati da će i dnevnice ostati na prošlogodišnjem nivou.

Inače, dnevni učinak berbe kupina u našim uslovima kreće se od 100 do 150 kilograma po beraču za osam sati rada, ako sorta nema bodlje, a ukoliko ima, za isto vreme je moguće ubrati duplo manju količinu. Pojedini kupinari svoje radnike plaćaju po ubranom kilogramu, ta vrsta naknade je prošle godine iznosila od 40 do 50 dinara, tako da iskusniji i brži berači u kupinjacima dnevno mogu da prihoduju oko 60 evra.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading