VAŽNA VEST ZA SRBIJU Gigant dolazi u Kragujevac!
Foto: Alo!

U planu je proizvodnja trakcionih motora i inženjering, do proizvodnje kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za druge porudžbine širom Evrope.

- Ovo je velika vest za Srbiju, Šumadiju i Kragujevac. Doveli smo ozbiljnog investitora u proizvodnji tramvaja. Ovim se obezbeđuju ne samo nova radna mesta, već i nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv, razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svetskim trendovima – istakao je Nikola Dašić, koji se trenutno nalazi na prestižnoj svetskoj izložbi “EXPO 2020 Dubai” u poseti Poslovnom centru Republike Srbije i srpskom paviljonu u okviru ove značajne manifestacije.

Foto: Alo!

 

Češki proizvođač takođe računa na moguću proizvodnju tramvaja za Beograd, imajući u vidu da grad planira veliko obnavljanje vozila. Škoda Transportation, koja je deo PPF grupe, jedna je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i železnicu.

- Dolazak češkog proizvođača  samo je motiv više da nastavimo dalje u ovom pravcu. Tu se ne staje. Prethodna dva dana na prestižnoj svetskoj izložbi EXPO 2020, koja se održava u Dubaiju, razgovarali smo sa mnogobrojnim potencijalnim investitorima iz celog sveta i uspeli da prezentujemo potencijale našeg grada i Šumadije.

- Razgovarali smo i da se u okviru tematske nedelje koja je posvećena industriji i edukaciji, od 13.12.2021. godine na EXPO predstavi grad Kragujevac, ali i zainteresovani privrednici, a u tom smislu podršku smo dobili od direktora Biznis programa Srbije EXPO i šefa kancelarije PKS u Dubaiju, Marka Selakovića - zaključio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Škoda u MIND parku najvažniji korak ka ispunjenju vizije

- Oduševljeni smo uspostavljanjem saradnje sa kompanijom “Škoda Transportation”, jednim od lidera u oblasti industrije šinskih vozila. Imati Škodu u MIND Parku – najvećem centru za železničku industriju na Balkanu i zajedničku proizvodnja šinskih vozila, predstavljaju najvažniji korak u budućem razvoju i ispunjenju naše vizije – kazao je Bratislav Milanović, vlasnik i osnivač MAJND grupe.

- Dugo smo veoma uspešni u sklapanju novih ugovora na Balkanu, pa čak i sada učestvujemo na nekoliko tendera za nove tramvaje i trolejbuse. Visoko cenimo znanje i iskustvo u oblasti proizvodnje železničkih vozila grupe MIND, koji može da nam obezbedi dobar proizvodni kapacitet za izvioz i region. Pored povećanja proizvodnje kapacitet Škoda Transportation Group direktno u regionu gde će se vozila isporučivati, ova saradnja takođe doprinosi smanjenju emisiju štetnih gasova Škodinih vozila - kaže Zdenek Majer, potpredsednik i član Upravnog odbora Škoda Transportation grupe.

Foto: Alo!

 

Inače, proizvodi kompanije Škoda Transportation uglavnom uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vozova, metro vozove, električne autobuse i trolejbuse. Škoda Transportation ima nekoliko podružnica u Češkoj, kao što su Škoda Electric, Škoda Vagonka ili Škoda Pars. Međutim, druge kompanije su takođe u Nemačkoj, Finskoj, Mađarskoj i Rusiji.

Foto: Alo!

 

U svojim kompanijama zapošljava preko pet i po hiljada ljudi. Samo zahvaljujući velikim ulaganjima u istraživanje i razvoj, Škoda Transport može redovno da izlazi na tržište sa novim i modernim proizvodima koji uspešno pronalaze svoje mesto na inostranim tržištima. Kompanija je u poslednje tri godine uložila preko tri milijarde kruna u istraživanje i razvoj.

Komentari (0)

Loading