hotel
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zakon je u javnoj raspravi do 17. juna.

Njegovi glavni ciljevi su uspostavljanje održivog turizma i kvaliteta, jednostavnija administracija za ugostitelje i smanjenje neravnoteže na stambenom tržištu. Zakon koji je ovih dana predstavio ministar privrede Matjaž Han sadrži i jednu nesvakidašnju novinu koju bi gosti mogli da im zamere, a to je mogućnost naplate vode sa česme u ugostiteljskim objektima.

"Novim Zakonom o ugostiteljstvu želimo da podržimo ugostiteljstvo, smanjimo birokratiju, zaštitimo posetioce i turiste i obezbedimo dobrobit lokalnog stanovništva. Mi ne zabranjujemo kratkoročni zakup stanova, već ga regulišemo na način da smanjimo nesumnjivo štetne društvene efekte ove delatnosti. Na ovaj način stvaramo balans između kvalitetne turističke ponude, ograničavanja nelojalne konkurencije i obezbeđivanja stanova za namenu za koju su namenjeni, trajnih oblika stanovanja za porodice, mlade i starije“, objasnio je ministar Han.

Osnovni princip Zakona je ograničenje kratkoročnog zakupa stanova na najviše 30 dana godišnje, a opštine mogu da ublaže ovo ograničenje ako na njihovom području nema stambenih neravnoteža, ako nedostaje ova vrsta stanova i ponuda i ako je to u skladu sa turističkim ciljevima opštine, prenosi Seebiz.

"Ne želim da regulišem ovo pitanje iz svoje kancelarije u Ljubljani. Slovenija je raznolika, problemi u Ljubljani, na Bledu ili na primorju nisu isti kao u Slovenj Gradcu, Kočevju ili Goričkom“, kaže ministar.

Ponuda stanova za kratkoročni zakup u poslednje vreme eksponencijalno je porasla, navode u Ministarstvu. Prošle godine je za ovu namenu oglašeno pet puta više nekretnina nego 2015. godine, a 48 odsto ukupne ponude bilo je koncentrisano u pet opština: Ljubljani, Piranu, Bledu, Kopru i Kranjskoj Gori.

"Nesporno je da je ovakav model poslovanja, koji su omogućile platforme poput AirBnb-a, Booking-a i druge, izvukao značajan deo stambenog fonda sa tržišta nekretnina i prenamenio ga za turističko tržište“, upozorio je Matevž Frangež, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Prema predlogu novog zakona, davalac kratkoročnog zakupa može biti pravno ili fizičko lice koje će biti upisano u poslovni registar. Maksimalni dozvoljeni broj ležajeva u pojedinačnom stanu biće 15, odnosno šest za višestambene zgrade.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading