Evri i dolari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Britanska funta je dostigla najviši nivo u odnosu na evro u gotovo dve godine, jer se sve više očekuje da će Banka Engleske kasniti za Evropskom centralnom bankom u snižavanju kamatnih stopa.

Funta je ojačala za 0,3 odsto na 84,84 penija u odnosu na evro, što je najviši nivo od avgusta 2022. godine. Ovaj poslednji skok dolazi nakon podataka koji su pokazali da je inflacija u maju usporila u nemačkim regionima u poređenju sa prethodnim mesecom, što ukazuje na dalju razliku u monetarnoj politici, prenosi Bloomberg.

Funta je dostigla najviši mesečni nivo za poslednji 21 mesec u odnosu na evro, jer raste uverenje da će Evropska centralna banka smanjiti kamatne stope pre nego britanska centralna banka, prenosi Biznis.rs.

Ovi pomaci dolaze dok investitori odlažu očekivani rok za smanjenje kamatnih stopa u Velikoj Britaniji, pri čemu se sada očekuje da Banka Engleske sprovede prvo smanjenje do novembra, prenosi Financial Times.

Očekuje se da će ECB početi sa smanjenjem kamatnih stopa sledećeg meseca, sa dva ili tri smanjenja do kraja godine, kako su nedavno najavili njeni zvaničnici.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading