EPS
Foto: Privatna arhiva/EPS

Nedavno započeta revitalizacija reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta“ doneće dodatnu sigurnost našem elektroenergetskom sistemu, većoj pouzdanosti i produženju radnog veka zlatne rezerve u sistemu „Elektroprivrede Srbije“ – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, koji je sa izvršnim direktorima obišao radove na revitalizaciji RHE „Bajina Bašta“.

Projekat sanacije i adaptacije agregata obuhvata revitalizaciju mašinske i elektro opreme, kontrolnog sistema agregata, kao i sistema pobude i električnog kočenja. Radovi na prvom agregatu su počeli 1. aprila i očekuje se da će biti završeni krajem godine, dok će isti poslovi na drugom agregatu biti urađeni tokom 2025. godine. Ukupna vrednost projekta revitalizacije je oko 35 miliona evra.

- Reverzibilne hidroelektrane su u samom vrhu prioriteta kada su u pitanju obnovlјivi izvori energije, kako zbog proizvodnje, tako i zbog skladištenja električne energije.  Jedina reverzibilna  hidroelektrana u sastavu EPS „Bajina Bašta“ je važna rezerva u elektroenergetskom sistemu Srbije tokom perioda povećane potrošnje struje ili prilikom sušnih perioda.  U prethodne 42 godine rada RHE „Bajina Bašta“ potvrdila je opravdanost izgradnje, jer je sa rezervom struje deponovanom u akumulaciji u Zaovinama doprinosila sigurnom snabdevanju električnom energijom – naglasio je Živković.

- Početku revitalizacije su prethodile neophodne mere obezbeđenja kako bi agregat bio u stanju mirovanja i u uslovima za bezbedan rad. Rotor težine 450 tona je izvađen 

11. aprila, spušten na montažni prostor mašinske sale RHE „Bajina Bašta“, a narednih dana biće završeni i demontažni radovi - rekao je Dušan Trišić, direktor za proizvodnju energije u „Drinsko-Limskim HE“.

Posle više od četiri decenije, Srbija će dobiti još jednu reverzibilnu hidroelektranu „Bistrica“.  Do kraja godine biće završena priprema tehničke dokumentacije, a sledeće godine započeće izvođenje pripremnih radova.

– Reverzibilna hidroelektrana „Bistrica“ jedan je od strateških projekata EPS-a, a posebno je važna jer se očekuje sve veće učešće promenjivih obnovljivih izvora energije. EPS prepoznaje reverzibilne hidroelektrane kao najpogodnije, a projekat reverzibilne HE „Bistrica“ kao odličnu opciju imajući u vidu nivo razvoja dokumentacije, kao i karakteristike samog projekta. Značaj RHE „Bistrica“ ogleda se u kapacitetu za skladištenje energije, koji omogućava balansiranje sistema proizvodeći električnu energiju onda kada je ona najpotrebnija - istakao je Živković.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
EPS

Komentari (0)

Loading