Godišnji izveštaj
Foto: Alo/Ministarstvo energetike

"Finansijski rezultat EPS-a u prošloj godini je zaista istorijski, dobit od skoro milijardu evra  je do sada nezabeležena. Ipak, neophodno je nastaviti proces unapređenje upravljanja, sprovesti dubinske promene u svakom segmentu, poboljšati proizvodnju uglja, intenzivirati rad na otkrivkama i ubrzati investicije u proizvodne kapacitete", poručila je posle sednice ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, predstavnik osnivača u Skupštini EPS AD. 

Na sednici Skupštine kojoj su, osim članova Izvršnog odbora, prisustvovali i članovi Nadzornog odbora EPS AD, Đedović Handanović je konstatovala  da su tokom prošle godine stabilizovani finansije i proizvodnja električne energije, uz značajno popunjene deponije uglja i akumulacije. 

"Promene su počele od vrha, a da bi se kompanija zaista transformisala u profitabilnog energetskog giganta promene moraju da se sprovedu i po dubini sistema. Još uvek se radi na planu transformacije kompanije kojim treba sa budu postavljeni temelji operativne i finansijske efikasnosti. Istovremeno, neophodno je identifikovati nepotrebne troškove i sprovesti uštede, jer prostora za uštede ima, pre svega kada su poslovni rashodi u pitanju. Država će kao vlasnik nastaviti da insistira kako na planu transformacije, tako i na ubrzanom radu na otvaranju novih površinskih kopova, povećanju proizvodnje uglja i na mnogo većoj realizaciji investicija, jer su one EPS-u preko potrebne. Investicije moraju realnije da se sagledaju, bolje planiraju i što je najvažnije značajno bolje realizuju. Neophodno je posvećeno i kontinuirano praćenje finansijske i fizičke realizacije investicija pre svega u rudarskom rektoru", izjavila je Đedović Handanović.

Ona je navela i da su prvi efekti promena tu zahvaljujući predanom radu celog tima. "Zahvalna sam timu koji je imao znanja, volje i hrabrosti da zajedno započnemo reformu "Elektroprivrede Srbije".  Ta reforma je više nego izazovna imajući u vidu da se decenijama nije radilo ništa na tom planu. Promene su počele, ali mora i brže i bolje", istakla je ministarka.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading