prtljag
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iako nam torba nije premašivala dimenzije propisane za ručni prtljag, naplaćeno nam je po 46 evra po koferu, zbog pravila za koje niko ne zna.

Ujedinjeni Arapski Emirati postaju sve traženija i sve dostupnija destinacija za brojne turiste iz Srbije, a broj letova ka Abu Dhabiju i Dubaiju iz Beograda se sve više povećava. Najveći broj turista su oni koji putuju u tzv. budžet varijanti, dakle, u sopstvenom aranžmanu, kupujući povoljnije cene avio karata koje mahom uključuju ručni prtljag određenih dimenzija koje propisuju te avio kompanije.

wizzair.com

wizzair.com

 

 

Ipak, postoji važna stvar za koju mnogi ne znaju, a koja putnike s ručnim prtljagom može prilično da košta, bez obzira premašivali dozvoljenu dimenziju ili težinu ili ne.

Ovo pravilo je, kako su nam rekli, interno pravilo aerodroma u Abu Dhabiju i podrazumeva da, bez obzira što se prtljag zove "ručni", on mora da se nalazi na leđima u trenutku prolaska kontrole koja se nalazi između šaltera za čekiranje i pasoškog dela aerodroma.

Naime, u ovo smo se lično uverili, jer su nam pre 10-ak dana na erodromu u Abu Dhabiju naplaćena 92 evra, gotovo bez ikakvog razloga.... Putovali smo preko Wizzaira od Beograda do Abu Dhabija s dve dozvoljene ručne torbe i nije bilo nikakvih problema, kaže za Telegraf Aleksandar J. iz Beograda, i dodaje:

- Međutim, kada smo sutradan trebali da odletimo iz Abu Dhabija do Malea sa istim tim torbama, doživeli smo neprijatnost. Iako nam je ručni prtljag (ručni koferi) bio manji i lakši od propisane dimenzije wizzaira (40x30x20 cm i manje od 10 kg) i kao takav je prošao kontrolu na check-in šalteru, radnik zaposlen na punktu ulaza u deo pasoške kontrole nas je zaustavio i vratio, jer prema njegovim rečima "torba, kofer mora da se nalazi na leđima" osim ako nema doplatu za tzv "priority" (koji dozvoljava unošenje u avion veće ručne torbe od dozvoljenih dimenzija.

Prtljag na aerodromu

Foto: Shutterstock

 

 

Nije se obazirao na naše opaske da sa istim torbama već godinama putujemo po svetu bez ikakve doplate, da je u pitanju ručni prtljag koji se, kako i naziv kaže nosi u ruci, niti je i poželeo da pogleda u član pravilnika avio-kompanije gde ne postoji nikakva obaveza nošenja ranca, torbe ili kofera na leđima, već nas je poslao na šalter za doplatu prtljaga.

Platite doplatu ili nećete moći na pasošku kontrolu. Nismo bili jedini i vraćeno je još putnika drugih avio kompanija koji su nosili ručne torbe - u ruci. Platili smo dodatnih 46 evra po torbi, dobili potvrdu da su sada torbe "priority" i pušteni smo dalje - poručuje Aleksandar i nastavlja:

- Na naše pitanje šta bi bilo da su nam se identične torbe nalazile na leđima, odgovor je bio: Prošli biste bez doplate. Ovo je stvar koju vam nijedna agencija neće reći, niti bilo gde zvanično piše kao aerodsromsko pravilo, ali je očigledno da se strogo primenjuje i da poprilično može da vas košta.

prtljag

Foto: Shutterstock

 

 

Pošto nije reč o wizzairovom pravilu, odbijena nam je žalba wizzairu za refundaciju, a ovo pravilo verovatno važi i za sve druge avio kompanije i tiče se svih ručnih prtljaga - zaključuje sagovornik Telegrafa.

Zato, ako nemate ranac koji se nosi na leđima, već ručne torbe, smislite način kako da vam, prilikom čekiranja i prolaska pasoške kontrole one stoje na leđima. Bez obzira što nigde ne postoji pravilo da moraju, piše Telegraf

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading