Novac
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Ministarka energetike Dubravka Handanović Đedović juče je najavila da građani mogu da očekuju novi poziv za pomoć države koja se tiče energetske efikasnosit za domaćinstva. Poziv će biti objavljen na proleće, u martu ili aprilu mesecu.

Ona je naglasila da je važno da mislimo o energetskoj efikasnosti svaki dan i istakla da su građani u Srbiji sve više zainteresovani za to.

Handanović potpisuje

Alo

 

- I mislim da to građani iz Srbije pokazuju zaista u sve većem broju. Mi moramo da radimo na unapređenju energetske efikasnosti jer je ona deo energetske i zelene tranzicije. Zapravo, energetskom efikasnošću, odnosno svim merama koje sprovodimo na godišnjem nivou, možemo da uštedimo između 25 i 30 odsto potrošnje električne energije, što je ogromno. I kada mislimo i na aerozagađenje i kada mislimo na manje račune, ali i kada mislimo na to da učinimo nešto dobro za našu životnu sredinu, navela je ministarka.

PVC stolarija

 

 

 

Ministarstvo rudarstva i energetike je i tokom prošle godine raspisalo konkurs za zamenu stolarije, a subvencije su pokrivale 65 odsto troškova stolarije koja se ugrađuje. Prijave su trajale tokom čitave godine.

Subvencije inače ne dodeljuje Ministarstvo, već lokalne samouprave kojima se dodeljuje određeni iznos novca za tu namenu.

U praksi, to znači da lokalna samouprava ima na raspolaganju sredstva koja dodeljuje građanima, dakle postoji limit, te ne postoji garancija da će novac dobiti apsolutno svi koji konkurišu.

Prošle godine ukupna vrednost opredeljenih bespovratnih sredstava iznosila je 1,79 milijardi dinara, od čega je 978,3 miliona dinara odnosno 55 odsto obezbedilo Ministarstvo, a 813,8 miliona dinara jedinice lokalne samouprave.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading