Satoshi Nakamoto, bitkoin, kriptovaluta
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tržišna kapitalizacija Bitkoina dostigla je danas 1,35 biliona dolara, i tako prestigla vrhunac od 1,28 biliona dolara iz novembra 2021. godine.

Bitkoin, koji čini više od polovine svih kriptovaluta u optiecaju, porastao je za više od 200% u poslednjih 12 meseci, prema CoinMarketCapu. Rast je podstakao i tzv. halving, koji bi smanjio nagradu u bitcoinu koju dobiju rudari - oni koji stvaraju bitcoin rudarenjem. Smanjivanje nagrade koju rudari dobijaju za verifikaciju transakcija u Bitkoinu na 'blockchainu', na tek polovinu prethodne, trebalo bi smanjiti isplativost i usporiti stvaranje novih bitkoina. Time se smanjuje ponuda bitkoina, a svako smanjivanje ponude, uz konstantnu potražnju, dovodi do rasta cene. Ili se bar tako veruje u kriptovaluti.

Satoshi Nakamoto, bitkoin, kriptovaluta

Foto: Shutterstock

 

 

Ovakva promena biće veoma pozitivna za cenu bitkoina. Sama najava 'halvinga' stvara očekivanje rasta cene, a samim tim i stvarni rast cene. Nešto slično se događa na klasičnim berzama, kada očekivanje da će cena neke deonice ili više deonica rasti u budućnosti dovodi do više potražnje za njima i rasta cene.

Cena Bitkoina u samo godinu dana narasla je za više od 200% što dovodi do jednostavne računice da se ulaganjem u ovu kriptovalutu zarada u tom periodu mogla učetverostručiti.

Ako gledamo današnji dan, Bitkoin beleži rast od gotovo 50.000 posto otkada je ova kriptovaluta na tržištu.

Hrvatski investitor Hrvoje Prpić za Poslovni dnevnik predvidio je skok bitkoina na 100.000 dolara ove godine, ali preporučio je svakom građaninu razgovor s financijskim savetnikom pre nego što se odluči na bilo kakvo ulaganje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading