UPOZORENJE STRUČNJAKA: Osnivač bitkoina bi jednostavno mogao sve da izbriše
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija M.J.

Bitkoin je tokom prošle godine ponovo počeo da raste nakon što su giganti sa Volstrita, predvođeni Blek Rokom, najvećom svetskom firmom za upravljanje novcem, započeli kripto-revoluciju.

Cena bitkoina se udvostručila u poslednjih 12 meseci, oporavljajući se od razornog kraha 2022.

Sada, nakon što se misterija anonimnog kreatora bitkoina Satošija Nakamota iznenada produbila ranije ovog meseca, izvršni direktor JP Morgana je rekao da bi se Nakamoto mogao vratiti i potpuno izbrisati bitkoin.

Satoshi Nakamoto, bitkoin, kriptovaluta

Foto: Shutterstock

 

 

- Mislim da postoji velika šansa da će se Nakamoto, kada dođemo do tih 21 milion bitkoina, histerično nasmejati, ućutati i jednostavno izbrisati sve bitkoine - rekao je Džejmi Dajmon, šef JP Morgana koji je dugo kritikovao bitkoin i celu kripto industriju.

Broj bitkoina je konačan jer nastaje rudarenjem, i iznosi oko 21 milion, a očekuje se da će poslednji bitkoin biti "iskopan" tek 2140. godine.

Satoshi Nakamoto, bitkoin, kriptovaluta

Foto: Shutterstock

 

 

- Kako, dođavola, znati da će se zaustaviti na 21 milion - pitao se Dajmon na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, prenosi hrvatski portal Index.

- Nikada nisam sreo nijednu osobu koja mi je rekla da sa sigurnošću zna da će to da se dogodi - dodao je.

Broj bitkoina koji se može izrudariti je deo programerskog koda same kriptovalute i bio bi potreban dogovor između rudara da se to promeni. Kad bi većina rudara glasala za povećanje broja mogućih bitkoina, mreža bi se podelila ili račvala, a manjina bi nastavila rudariti prema sadašnjem, ograničenom cilju od oko 21 milion bitkoina, piše Forbs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading