BOGATAŠI IZVLAČILI NOVAC IZ RUSIJE, A UMEŠANE NAŠE KOMŠIJE: Prevara išla preko Hrvatske
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija M.J.

Kompanija se našla na radaru Transparency International Russia in Exile, koji tvrdi da su putem nje bogati Rusi izvlačili novac i izbegavali sankcije. Zbog odluke Hanfe, kompanija Wirex Digital više neće moći da posluje u Hrvatskoj.

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) na sednici u četvrtak donela je rešenje kojim se društvu Wirex Digital iz Zagreba odbija upis u Hanfin Registar pružaoca usluga virtuelne imovine, što znači da kompanija više neće moći da posluje u Hrvatskoj, prenosi Dnevnik.hr.

"Društvo mora bez odlaganja da podnese prijavu za brisanje delatnosti pružanja usluga razmene virtuelnih i fiducijarnih valuta i pružanja usluga novčanika iz sudskog registra pri nadležnom trgovačkom sudu", saopštili su iz Hanfe.

Osim toga, Hanfa je ranije obavila nadzor kompanije Wirex Digital pa joj u oktobru izrekli osam nadzornih mera. U nadzoru je utvrđeno da sistem sprečavanja i otkrivanja pranja novca i finansiranja terorizma nije razmeran veličini, vrsti, opsegu i složenosti poslova pa je društvu naloženo da osigura adekvatan sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Te mere Wirex je trebao da primeni do 12. decembra 2023. godine, ali to još nije učinio.

BOGATAŠI IZVLAČILI NOVAC IZ RUSIJE, A UMEŠANE NAŠE KOMŠIJE: Prevara išla preko Hrvatske

Shuterstoock

 

 

Wirex Digital je hrvatska podružnica londonske kriptomenjačnice Wirex, aplikacije za razmenu kriptovaluta koju koristi šest miliona klijenata širom sveta. Međutim, ova kompanija našla se pod optužbama da je bogati Rusi koriste za izvlačenje novca i izbegavanje sankcija. Istragu je pokrenula Transparency International Russia in Exile, a detaljno su opisali kako to u stvarnosti izgleda.

Bogati Rusi kupe takozvane novčane mule, što su zapravo lični podaci nekog Bugara, Poljaka, Čeha, Rumuna, Estonca, Španca ili Ukrajinca. Preko njegovih podataka naprave račun na mobilnoj aplikaciji Wirex, a onda putem nje, izvuku novac iz Rusije. Sve te transakcije prolaze kroz zagrebačku kompaniju sa samo dva radnika.

"Kao treći korak našeg istraživanja, pogledali smo pozadinu Wirexa i otkrili da uprkos sedištu u Ujedinjenom Kraljevstvu, ključne usluge plaćanja usmeravaju se kroz Hrvatsku", stoji u dokumentu Transparency Internationala.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading