OVA ZEMLJA RAZVILA JE KRIPTO CARSTVO: Sve je skriveno u ŠUMAMA
Shuterstoock

Forbs je koristio satelitske snimke preko Planet Labs, Satellite Vu i Google Earth, kao i izvore koji poznaju kripto ulaganja Butana, kako bi otkrio rudarske jedinice i sisteme za hlađenje centara podataka, skrivene u šumama i planinskim terenima širom zemlje.

Na drugim snimcima su, navodno, prikazani dalekovodi i transformatori velikog kapaciteta koji vode od butanskih hidroelektrana do rudarskih lokacija.

"Butan je tiho pretvoren u kripto Shangri-La (imaginarno rajsko mesto na planeti), sa svojom vladom koja je posvetila zemljište, sredstva i energiju operacijama poput ovih, a za koje se nada da će sprečiti nadolazeću ekonomsku krizu", napisao je Forbs.

Prema izveštaju, udaljena planinska nacija, koja ima obilje hidroelektrične energije, kroz istoriju je prodala svoj višak Indiji. Međutim, operacije kripto rudarenja su povećale potražnju za energijom u Butanu poslednjih godina. Zemlja je ove godine značajno povećala uvoz, i do sada je kupila struju u vrednosti od 20,7 miliona dolara.

Zvaničnici su nedavno rekli da će ovaj račun narasti na 72 miliona dolara tokom predstojeće zime, a uvoz će biti potreban pet meseci da bi se pokrila potražnja.

Butan se, navodno, "kladi" na kriptovalute, kako bi podstakao i održao svoju ekonomiju u budućnosti, pošto je ova azijska nacija pogođena opadanjem turizma od pandemije kovida. Butanski zvaničnici, navodno, nikada nisu otkrili lokaciju ili obim rudarskih objekata, a prethodno su komentarisali ulaganja u digitalnu imovinu, nakon ranijeg izveštaja Forbsa o višemilionskom portfelju kraljevstva, koji je razotkriven bankrotima propalih kripto zajmodavaca BlockFi i Celsius.

Inače, centralnoamerička država El Salvador je jedina zemlja na svetu za koju se zna da ima državne kriptovalute, i ujedno prva država u kojoj je bitkoin postao legalno sredstvo plaćanja, prenosi telegraf.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading