Lavrov o sukobu u Izraelu
Foto: AP/Tanjug/Ap

Prema njegovim rečima, Rusija u okviru organizacije ima više ozbiljnih projekata za koje je svetska zajednica zainteresovana.

- Moskva se ni pred kim ne zatvara, naprotiv, želi da razvija odnose i u okviru UN i drugih međunarodnih organizacije - istakao je Lavrov.

On je objasnio da UNESKO koristi dvostruke aršine pri donošenju antiruskih rešenja koje Zapad nameće, a koja izlaze iz njihovih mandata i dodao da to podrazumeva i klevete da Rusija navodno "ruši ukrajinsko kulturno nasleđe", iako za to nema nikakvih dokaza.

Pritom, napominje Lavrov, UNESKO nema pravo da pripisuje krivicu, a to u privatnim razgovorima priznaju članovi Sekretarijata organizacije u privatnim razgovorima.

S druge strane, UNESKO nije dao nikakva komentar, a kamoli osudu terorističkog napada na svetsku baštinu moskovskog Kremlja, a nije usledila ni reakcija na ubistvo ruskih novinara iako Unesko za to ima mandat.

- Zapad je ravnodušan prema humanitarnoj katastrofi u Gazi - naveo je Lavrov.

Skandalozan je bio povratak SAD u UNESKO i to bez garancija da će Vašington dobronamerno da ispunjava svoje obaveze, dodaje Lavrov ukazujući na česta kršenje pravila, procedura i ustava organizacije i slobodno tumačenje istih zarad ispunjenja političkih naređenja.

S druge strane, Rusija, bez obzira na podršku više od polovine članova Uneska, nije izabrana za Izvršni odbor niti druge ograne te strukture.

- U UNESKU se narod deli, uprkos načelnoj misiji, sve se češće koristi blokovska politika i podela naš i naše i tuđe - istakao je on i napomenuo da se služe najprljavijim metodama među kojima je finansijska ucena država Globalnog istoka i juga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading