OVAJ PASULJ SKUPLJI I OD MESA: "Sa suvim rebarcima ili slaninom je kao lek"
Foto: Shutterstock/Schutterstock

Domaćica Rada Drezgić iz Dublja u Mačvi uzgaja pasulj koji je skuplji od mesa! Svakog četvrtka na pijaci u Bogatiću ona prodaje žuto-zeleni pasulj stare, skoro zaboravljene sorte poznate po nazivu sumporaš ili slavonac.

Kako god ga nazivali, kilogram košta 1.000 dinara, pa se nikako ne bi moglo reći da je "sirotinjska hrana" kako se oduvek govori za kuvani čorbasti pasulj.

- Kupuju ljudi. Na ovom pasulju su se mnogi odgajili. Brzo se kuva i ukusniji je od belog pasulja i ako je skuvan klot, a sa suvim rebarcima ili slaninom je kao lek - kaže Rada.

Nekada je ova stara sorta pasulja bila najrasprostranjenija, a danas se veoma malo seje, te nije čudo što je u trgovinskim marketima tri puta skuplji od uvoznog belog pasulja. Rada objašnjava da se seme vremenom "gubilo" jer su mnogi odustali od ideje ga uzgajaju.

zeleni pasulj

Foto: Shutterstock

 

 

- Teško ga je gajiti, a mlađi neće da se muče. Ja sam seme nasledila od pokojne svekrve pre 25 godina i sejem ga svake godine u proleće. Tako uvek imam dovoljno da ostavim i posejem dogodine - nastavlja Rada.

Domaći žuto-zeleni pasulj najbolje uspeva i najveći rod daje kada se seje u kukuruzu. To je i najveća muka domaćicama, jer kada se zrele stabljike čupaju - mora da se prođe cela njiva kukuruza. Nakon toga se ručno ili mašinama, najčešće traktorom, otresa, pa provejava na vetru kroz rešeto i na kraju ponovo prebira, prenosi Telegraf.

- Koliko je muke oko njega vredi svaku paru - dodaje Rada.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading