"PROKLETE SU AKO TO URADE, PROKLETE AKO NE UČINE" Doktor Propast upozorava na paklenu dilemu
Foto: EPA/JOSE SENA GOULAO

Američki bankarski sistem je u opasnoj poziciji, a Fed ne može pobediti bez obzira na povećanje kamata, smatra ekonomista Nurijel Rubini, poznat kao “Doktor Propast” (“Dr. Doom”).

Rubini, koji je predvidio recesiju 2008. i poznat po svojim tmurnim prognozama propasti na Wall Streetu, upozorio je na probleme koji proizilaze iz nedavnog kolapsa banke Silicon Valley Bank (SVB), što je izazvalo strah od bankarske krize.

“To je izuzetno opasan trenutak, jer sada postoji značajan stres u nekim delovima američkog bankarskog sistema u vreme kada je inflacija i dalje previsoka”, rekao je uticajni ekonomista u intervjuu za Bloomberg TV.

To, kako je kazao, ostavlja centralne bankare u “gubitnoj situaciji”, jer je “Fed rastrzan između borbe protiv inflacije, što čini povećanjem kamatnih stopa, i smanjenja finansijske volatilnosti, što može učiniti samo ublažavanjem stopa”.

Povećanje stopa na više moglo bi izazvati veću nestabilnost potresanjem bankarskog sistema, ali bi snižavanje stopa kao odgovor na previranja moglo uzrokovati da inflacija ponovo izmakne kontroli, što bi dovelo do stagflatorne krize, upozorio je on.

“U nekom smislu, proklete su centralne banke ako to urade, proklete ako ne učine”, rekao je Rubini.

Ta dilema, u kombinaciji sa rastućim nivoima duga, čini SAD vezan za recesiju, dodao je on. Rubini je mesecima upozoravao na pad i stagflatornu dužničku krizu, a ranije je predviđao da bi deonice mogle pasti još 30 odsto dok se SAD bore s visokom inflacijom, sporim rastom i problemima duga koji bi mogli da izazovu krizu poput one 2008.

“Mislim da će, šta god da urade, završiti u nevolji. Zato što je u ovom trenutku prekasno za pronalaženje rešenja koje će sprečiti teško sletanje i sprečiti ozbiljne finansijske stresove”, dodao je.

To, kako navodi Insider u svom komentaru, odražava stav drugih analitičara, koji predviđaju recesiju i još više problema na berzi. Suosnivač DataTreka Nikolas Kolas rekao je za Insider da očekuje pad u narednoj godini, a “Kralj obveznica” Džef Gandlak je rekao da vidi jasan pad u naredna četiri meseca, ukazujući na problematičan pokazatelj na krivulji prinosa američkog Trezora.

Tržišta očekuju da će Fed uraditi još jedno povećanje stope za 25 baznih poena na svom sledećem sastanku ove nedelje, pre nego što prekine napore za pooštravanje monetarne politike i smanji kamatne stope kasnije tokom godine.

Centralni bankari su već podigli kamatne stope za 450 baznih poena tokom prošle godine u borbi protiv inflacije, potez koji preti da gurne SAD u recesiju i delimično je odgovoran za velike gubitke u SVB-u i drugim američkim bankama , kažu stručnjaci.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading