RUSIJA UKINULA SWIFT Stigao odgovor na sankcije Zapada
Foto: Shutterstock

Banka Rusije zabranila je ruskim finansijskim institucijama da koriste SWIFT sistem za razmenu poruka za transakcije unutar zemlje, saopštio je regulator u ponedeljak.

Ruske banke će od oktobra biti u obavezi da koriste samo domaće usluge za prenos poruka o finansijskim transakcijama. Upotreba SWIFT-a biće dozvoljena samo za međunarodna plaćanja.

„Ovo će obezbediti pouzdanost, kontinuitet i sigurnost razmene podataka prilikom obavljanja transakcija unutar Rusije“, navodi se u saopštenju regulatora.

Informacije o takvim transakcijama sada će morati da se prenose preko sopstvenih bankarskih sistema Banke Rusije, usluga trećih ruskih kompanija ili preko sopstvenog sistema finansijskih poruka Banke Rusije, SPFS. SPFS je kreirao regulator 2018. godine kao zamenu za SWIFT na domaćem tržištu.

Iako je njegova pokrivenost i dalje mnogo manja od SWIFT-a – koji se može pohvaliti 11.000 finansijskih organizacija širom sveta – širenje SPFS-a dobija na zamahu poslednjih meseci. U februaru je ruska centralna banka objavila da SPFS sada ima 469 učesnika, uključujući 115 stranih entiteta iz 14 zemalja.

Rusija je bila prinuđena da počne da traži alternative SVIFT-u u poslovanju sa stranim partnerima prošle godine, nakon što su neke od najvećih banaka u zemlji isključene iz sistema kao deo zapadnih sankcija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading