ŠAMAR ZA AMERIKANCE! Dve zemlje koje su decenijama uništavali sklopile pakt i spremaju veliko iznenađenje za SAD!
Foto: EPA/FILIP SINGER

Državne firme iz Irana i Venecuele će u narednim nedeljama započeti rekonstrukciju najvećeg kompleksa rafinerija u južnoameričkoj državi, koja će trajati oko 100 dana, a sve kako bi obnovile svoje kapacitete za preradu sirove nafte, prenosi Rojters.  

Napori državne naftne kompanije "Petroleos de Venecuela" (PDVSA) i državne "Nacionalne iranske kompanije za preradu i distribuciju nafte" (NIORDC) da povećaju proizvodnju goriva u "Paraguana centru za preradu" znače da će Venecuela u toj industriji manje zavisiti od američke tehnologije, piše britanska agencija. 

Venecuela, koja ima najveće svetske rezerve sirove nafte, poslednjih godina se bori da proizvede dovoljno benzina i dizela zbog zastoja u rafinerijama, nedostatka investicija i američkih sankcija.

Teheran je poslednjih godina ojačao veze sa Karakasom, obezbeđujući komponente i sirovine za zastareli kompleks za preradu nafte u Venecueli sa kapacitetom od 1,3 miliona barela dnevno.

Jedinica NIORDC-a je u maju potpisala ugovor sa PDVSA vredan 110 miliona evra za popravku rafinerije "El Palito" u Venecueli, a očekuje se da će kompanije u narednim nedeljama potpisati ugovor vredan 460 miliona evra za renoviranje kompleksa rafinerija "Paragvana".

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolajan doputovao je u petak u Karakas i sastao se sa ministrom nafte Venecuele Tarekom El Aisamijem.

Iranski tehničari takođe razmatraju dodavanje sirove nafte iz projekta "Petromonagas", zajedničkog preduzeća PDVSA i ogranka ruske državne naftne kompanije, preneo je Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading