NAFTNI RAT RUSIJE I ZAPADA PREKO EVROPE I SRBIJE Energetski kolaps mogao bi da zahvati ceo svet
EPA/ Robert Ghement

Iz francuskog „Monda“ smo saznali da će gasna kriza trajati bar do 2027, o čemu je naš list juče opširno pisao, a ništa lepše vesti nisu ni kada je nafta u pitanju.

FRKA U MAĐARSKOJ

Tako je poslovično dobro upućeni Blumberg objavio da Rusija razmišlja o određivanju cene ispod koje neće prodavati naftu. To je, naravno, reakcija na odluku o ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara po barelu, koje su uvele EU, G7 i Australija. Ukoliko ta dva limita budu u disproporciji, a sva je prilika da hoće, jedini realan scenario je nestašica nafte.

A neki se sa nestašicom već suočavaju (drastično poskupljenje goriva na pumpama širom Evrope da ne pominjemo). Generalni direktor mađarske naftne kompanije MOL Đerđ Bača rekao je da je situacija sa snabdevanjem te zemlje gorivom kritična:

NAFTNI RAT RUSIJE I ZAPADA PREKO EVROPE I SRBIJE Energetski kolaps mogao bi da zahvati ceo svet

Alo

 

 

- Potražnja je porasla. Počela je panična kupovina, što je dovelo do nestašica. Potrebno je uvoziti oko 30 odsto više i pored trenutne potražnje. Mi, međutim, nemamo ni kapacitete da toliku naftu skladištimo.

U međuvremenu, Rusija je saopštila da je zabrinuta zbog zadržavanja njihovih naftnih tankera u Bosforskom moreuzu. Kako je rekao zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško, poremećaji u saobraćaju naftnih tankera iz ruskih crnomorskih luka prema Mediteranu nastali su zbog novog turskog pravila za osiguranje, a ne zbog uvođenja ograničenja cene ruske nafte. Ipak, malo ko mu je poverovao...

S druge strane, uprkos tome što je 5. decembra stupio na snagu embargo na uvoz ruske nafte morskim putem (u okviru paketa sankcija EU uvedenih Rusiji), koji pogađa i Srbiju, snabdevanje na našem tržištu je stabilno, a u zalihama imamo nafte dovoljno da pokrije tromesečnu potrošnju. Oko 20% ruske nafte, koliko smo kupovali i koja nam je dopremana morem, pa kroz naftovod JANAF iz Hrvatske, nadomešćeno je povećanim uvozom iz Iraka i Kazahstana. Iako se o tome spekulisalo, nije došlo ni do skoka cena goriva zbog toga.

ZASAD MIRNO

Kako ocenjuje urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković, ne treba očekivati probleme u snabdevanju naftom, već bi jedino cena nafte koju ćemo uvoziti mogla da bude viša. 

NAFTNI RAT RUSIJE I ZAPADA PREKO EVROPE I SRBIJE Energetski kolaps mogao bi da zahvati ceo svet

Alo

 

 

- Mi nećemo moći da uvozimo rusku naftu, ali ćemo moći bilo koju drugu koju smo i ranije uvozili, naftu sa Bliskog istoka. Eventualno može biti nekog problema ako dođe do velikih poremećaja na evropskom tržištu, pa da to malo zakači i nas, ali mislim da za sada ne treba da brinemo - iznela je Putnikovićeva.

Licemeri iz EU sami sebe izuzeli

 

Srbiji nije dozvoljeno da bude izuzeta od sankcija EU na uvoz ruske nafte morskim putem (mi drugi nemamo, dok se ne povežemo sa gasovodom „Družba“ u Mađarskoj). Međutim, licemeri iz EU izuzeli su bez problema nekoliko zemalja Unije, poput Hrvatske, Mađarske, Bugarske...

Ko je u G7*

 

1. SAD

2. Kanada

3. Japan

4. Italija

5. Nemačka

6. Francuska

7. V. Britanija

* ove zemlje su bile glavni inicijatori ograničenja cena ruske nafte

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading