CENE NAFTE POGURALA NADA U POPUŠTANJE KOVID MERA U KINI Zalihe benzina sve veće , a ovo je vrednost ''Crnog zlata'' na svetskom tržištu
Foto: Printscreen

Vrednosti nafte na međunarodnim tržištima porasle su do 78 dolara, podržane nadom da će ublažavanje mera protiv korona virusa u Kini oživeti tražnju i kašnjenjem u isporuci ruske nafte zbog zastoja na Bosforu.

Na londonskom tržištu cena barela posle podneva bila je viša za 69 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovanja i iznosila je 77,86 dolara. Juče je trgovinu zatvorila sa gubitkom od 2,18 dolara. Na američkom tržištu danas se trgovalo barelom po višoj ceni od 1,42 dolara, sa 73,43 dolara. Juče je zaključio trgovinu sa gubitkom od 2,24 dolara.

Zalihe benzina su porasle

Trgovce su juče zabrinuli podaci američke vlade o neočekivano snažnom rastu zaliha naftnih derivata prošle nedelje, za 6,2 miliona barela. Zalihe benzina porasle su za 5,3 miliona barela, što je zasenilo snažan pad zaliha sirove nafte za 5,2 miliona barela.

Podaci signaliziraju slabljenje potražnje, što je zabrinulo tržišta, a raspoloženje su pokvarila upozorenja američkih banaka o mogućoj recesiji u narednoj godini. Danas je pažnja ponovo usmerena na ublažavanje mera za suzbijanje kovida u Kini i zaustavljanje tankera sa ruskom naftom na Bosforu.

Kina je najavila najopsežnije ublažavanje politike nulte tolerancije prema koroni od početka pandemije, a najmanje dvadeset tankera sa ruskom naftom čeka u prolazu Bosfora ka Sredozemnom moru, koji bi mogli da zakasne na svojim odredištima.

CENE NAFTE POGURALA NADA U POPUŠTANJE KOVID MERA U KINI Zalihe benzina sve veće , a ovo je vrednost ''Crnog zlata'' na svetskom tržištu

Foto: Printscreen

 

 

EU je uvela embargo na rusku naftu

Zapadni zvaničnici razgovarali su sa turskim kolegama o rešavanju kašnjenja tankera, rekao je zvaničnik britanskog ministarstva finansija. EU je početkom nedelje uvela embargo na rusku naftu i pridružila se grupi G7 u ograničavanju cene ruske nafte na 60 dolara.

Zaustavljanje tankera upućuje na zaključak da kaznena mera već utiče na dostupno snabdevanje preko Crnog mora, rekao je Tamaš Varga iz naftnog brokera PVM.

„U zdravoj ekonomskoj klimi, takav događaj bi označio početak trke (cene) nazad ka 100 dolara“, dodao je Varga.

Zbog praznika u Austriji, gde joj je sedište, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) juče nije objavila cenu barela naftne korpe svojih članica. U utorak je njegova cena bila 79,77 dolara.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading