POSLEDNJI TRZAJI PRED RECESIJU Indsutrijska proizvodnja u evrozoni porasla više od projekcija
Foto: Shutterstock

Industrijska proizvodnja u evrozoni porasla je u septembru mnogo više nego što se očekivalo, a naviše je revidiran i podatak o proizvodnji u avgustu, pokazali su današnji statistički podaci.

Statistički zavod Evropske unije, Evrostat, objavio je da je industrijska proizvodnja u 19 zemalja koje dele evro porasla za 0,9 odsto u septembru 2022. na mesečnom nivou, i za čak 4,9 procenata u odnosu na isti mesec prošle godine, prenosi Rojters.

Ekonomisti koje je anketirala britanska agencija predviđali su rast od 0,3 odsto na mesečnom i od 2,8 procenata na godišnjem nivou.

ALARMANTAN IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE Evrozona ulazi u recesiju, inflacija ove zime dostiže vrhunac


Podaci o industrijskoj proizvodnji za avgust su revidirani naviše i pokazuju rast od 2,0 odsto na mesečnom i od 2,8 procenata na godišnjem nivou, umesto mesečnog rasta od 1,5 posto i međugodišnjeg od 2,5 odsto, koliko je prvobitno bilo procenjeno.

Znatno jača industrijska proizvodnja od očekivane objašnjava kako je evrozona ipak uspela da ostvari privredni rast od 0,2 procenata na kvartalnom nivou u periodu jul-septembar, uprkos negativnim uticajima rastućih cena energije i pooštravanja uslova zaduživanja.

Evropska komisija očekuje da će ekonomija evrozone zabeležiti pad u poslednja tri meseca 2022. i u prvom kvartalu 2023. godine, što po definiciji znači ulazak u tehničku recesiju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading