ALARMANTAN IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE Evrozona ulazi u recesiju, inflacija ove zime dostiže vrhunac
Foto: Shutterstock

„Usled povećane neizvesnosti, visokih pritisaka na cene energije, erozije kupovne moći domaćinstava, slabijeg spoljnog okruženja i strožih uslova finansiranja očekuje se da će Evropska unija, evrozonu i većinu zemalja članica dovesti u recesiju“, navodi se u izveštaju.

„Očekuje se da će povećanje cenovnih pritisaka pomeriti vrhunac inflacije na kraj godine“, dodaje se u izveštaju.

Komisija i dalje očekuje da će privreda ove godine rasti za 3,3 odsto (3,2 procenta u evrozoni) – znatno iznad 2,7 odsto predviđenih u letnjoj međuprognozi.

Ipak, takođe se navodi da „kako inflacija nastavlja da seče u raspoloživi prihod domaćinstava, kontrakcija ekonomske aktivnosti će se nastaviti u prvom kvartalu 2023. godine“.

„Očekuje se da će se privredni rast vratiti u Evropu na proleće, jer bi inflacija trebalo postepeno da popusti svoj uticaj na ekonomiju. Međutim, sa snažnim vetrovima koji još uvek koče tražnju, privredna aktivnost će biti prigušena, sa rastom BDP-a od 0,3 odsto u celini 2023. godine i u EU i u evrozoni“, navodi se u izveštaju.

Komisija je predvidela da će ukupna inflacija biti 9,3 odsto u EU i 8,5 procenata u evrozoni i da će se sledeće godine tek blago smanjiti na sedam odsto, odnosno 6,1 procenat.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading