USPORAVANJE PRIVREDNOG RASTA U SUSEDSTVU Hrvatska industrijska proizvodnja pala 2,0 odsto u novembru na godišnjem nivou
Shutterstock/markoff.lt

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj je pala u novembru drugi mesec zaredom na godišnjem nivou, što ukazuje na dalje usporavanje privrednog rasta u poslednjem ovogodišnjem tromesečju.

RUSI ĆE SRUŠITI HRVATSKE HELIKOPTERE ZA NEDELJU DANA Milanović o poklanjanju 14 letelica Ukrajini - Ne dam mukte!

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas da je industrijska proizvodnja u novembru pala za 1,9 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je u odnosu na novembar 2021. pala za 2,0 procenta, prenosi Hina.

To je drugi uzastopni mesec pada proizvodnje, i to oštriji nego u oktobru, kada je oslabila za 0,3 odsto međugodišnje. Pad proizvodnje u novembru na godišnjem nivou je zabeležen u tri od pet sektora, a najviše u proizvodnji energije - za 5,8 procenata. Po istoj stopi je pala i proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda bila manja za 5,3 odsto.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda je porasla za 4,8 procenata na godišnjem nuvou, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda ojačala za 0,9 odsto. Industrijska proizvodnja u periodu januar-novembar je porasla 1,8 procenata u odnosu na isti lanjski period.

 

Pratite najnovije VESTI SA RONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading