PUKAO BALON OD SAPUNICE Bitkoin se srušio kao kula od karata
Foto: Shutterstock

Vodeća kriptovaluta po tržišnoj vrednosti pala je na 18.914 dolara, prema podacima sajta koindesk, što znači da mu je vrednost pala za 60 odsto od početka godine. Itirijum je pao za 9,4 odsto na 1.018 dolara i sada je u padu za više od 70 odsto od početka godine.

Kriptovalute su ove godine pretrpele strmoglavu rasprodaju zajedno sa imovinom kao što su akcije rasta (growth stocks), jer su se investitori okrenuli manje rizičnim investicijama suočeni sa rastućom inflacijom i potencijalnom recesijom.

Istovremeno, finansijski problemi visokog profila i spasavanje u kripto ekosistemu doveli su u sumnju stabilnost sektora. To je izvršilo pritisak na cene kriptovaluta uključujući bitkoin, a analitičari su rekli da bi likvidacija Three Arrows Capital, takođe poznatog kao 3AC, u sredu mogla da nastavi da gura cene naniže.

- Raste zabrinutost da bi kolaps 3AC mogao da izazove dalju zarazu tržišta, rekao je analitičar Oande Edvard Moja.

Sud na Devičanskim ostrvima naložio je likvidaciju kompanije 3AC nakon što je propustila da otplati zajam od 670 miliona dolara kreditnoj firmi Vojadžer Digital. Procenjuje se da je hedž fond, koji su suosnivali Su Žu i Kajl Dejvis 2012. godine, izgubio 400 miliona dolara, objavio je portal The Block.

Ovo nije prva kriptokompanija koja je propatila zbog pada cena na tržištu.

Zajmodavac Celzijus je zamrznuo sva povlačenja nakon propasti likvidnosti ranije ovog mesecac, dok je izdavač stejblkoina Terra doživeo kolaps svojih tokena u maju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading