CENE DIVLJAJU U BOSNI, O GRAĐANIMA NIKO NE BRINE! Piletina košta kao teletina pre dve godine
EPA/ANTONIO BAT

Predsednik Udruženja potrošača Kantona Sarajevo, Edin Pašić, objašnjava da je potrebno izvršiti pritisak na Federalno ministarstvo trgovine i inspekcije.

- Samo oni mogu utvrditi da li proizvođači tih proizvoda koriste situaciju, odnosno da li su povećali marže u proteklom periodu mimo standardnih, da li imaju ekstra zaradu na tome ili je zapravo situacija kakvoj svedočimo uzrokovana valom poskupljenja – rekao je Pašić.

"SVI ĆEMO MORATI U POLJOPRIVREDNIKE" Panika na hrvatskim ostrvima: Stravične cene, sve skuplje i do 30 posto u odnosu na ostatak zemlje

Naglašava da je bitno utvrditi kome je inspekcija pisala kazne, proizvođačima ili prodavačima.

- Znam da su, recimo, pisali kazne zbog povećanja cene nafte. Bitno je da se tu zna ko je šta pogrešio, jer ako je samo napisana kazna, a da nije snižena cena, onda nismo ništa postigli – upozorava Pašić.

Nadležni organi

Iako je rast cena šokantan, navodi da građani nemaju nikakvu drugu opciju osim da se obrate nadležnim organima i traže strožu kontrolu.

- Potrebno je vršiti pritisak da se uvede red, jer je očigledno da piletina košta koliko je pre dve godine koštala teletina – zaključuje Pašić.

Ograničenje marži

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić apeluje na vlast da donese mere i pomogne građanima.

- Svedočimo spiralnom rastu cena. Upozoravao sam da ćemo ubrzo osetiti drugi inflacijski udar, u koji već sada ulazimo. Da li vlast misli bilo šta uraditi osim mere koja ne može zaustaviti rast cena, a to je ograničenje marži – rekao je Hadžić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading