NOVE KASE DO 30. APRILA Država finansijski pomogla oko 130.000 privrednika
Alo/ Ilustracija

 Finansijsku podršku države za nabavku novih uređaja dosad je zatražilo oko 130.000 privrednika, a u utorak je istekao i dopunski rok za prijavu za subvencije. Na stalnoj vezi sa poreznicima, što podrazumeva e-fiskalizacija, trenutno je 20.635 obveznika.

Svi obveznici fiskalizacije dužni su da obezbede nove fiskalne uređaje i da pređu na novi sistem najkasnije do 30. aprila ove godine. Država ovaj proces podržava sa subvencijama od 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom fiskalnom uređaju još 100 evra. Za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos je uvećan za 20 odsto. Ukupno je 136.146 obveznika prijavilo lokacije poslovnih prostora, što je prvi korak pri prelasku na novi model e-fiskalizacije. U odnosu na ovaj broj, udeo onih koji su i prešli na nov sistem je - 15 odsto.

NOVE KASE DO 30. APRILA Država finansijski pomogla oko 130.000 privrednika

Foto: Ministarstvo finansija

 

Potrošači će nov način evidentiranja prodaje susresti i na pijaci. Onlajn kase od 1. maja moraju da imaju i preprodavci koji posluju za pijačnim tezgama. Kupci račun ne treba da traže i očekuju od poljoprivrednika, onih koji na pijacama prodaju svoje proizvode.

- Više od deset godina imamo svoju proizvodnju plasteničkog povrća i nama fiskalna kasa nije potrebna - kaže Snežana Bulak iz Sefkerina kod Opova. - Dobro je da se uvede konačno red i da nakupci više ne mogu da govore kako je to njihovo voće i povrće. To je korisno i za kupce. Naročito kad krene sezonska roba, pa se na njoj napiše "domaće", a nema veze sa tim. Deo robe prodajemo od kuće, jer imamo registrovano gazdinstvo, a ostatak nosimo na pijacu u Beogradu.

Da treba da se uvedu fiskalne kase, smatra i Dragan Radovanović, koji ima prodavnicu mešovite robe, u okviru pančevačke pijace.

- Neće biti to neki veliki trošak, jer sam uzeo državne subvencije, ali se pribojavam da kupci neće imati mnogo strpljenja da čekaju račun - kaže Radovanović.

BEZ KASE

Od početka ove godine fiskalna kasa je ušla i u frizerske i kozmetičke salone i kod većine paušalaca. Oni su sada obavezni i da pređu na onlajn uređaje. Obavezni su i u muzejima, galerijama, sportskim dvoranama i stadionima... Odolevaju im i dalje advokati i taksisti, veterinarske delatnosti, javni poštanski servis, telekomunikacije, dobar deo finansijskih usluga i deo obrazovanja.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading