Rublja uništila dolar!
Foto: Shutterstock

Rublja je na prepodnevnom trgovanju porasla za 2,0 posto prema dolaru na 88 rubalja, nakon što je u ponedeljak dostigla nivo 87,40, najjači od 28. februara, prenosi Rojters.

U odnosu na evri, ruska valuta je oslabila za 0,3 procenta i trguje se na nivou od 96,89 rubalja.

Na tržištima u inostranstvu, rublja je neznatno skliznula prema dolau na 89,75 za dolar na elektronskoj platformi EBS.

Glavni investicioni strateg u kompaniji ITI Kepital, Iskander Lucko, smatra da su dva pokretača uspona ruske valute - prelazak Rusije na plaćanje izvoza gasa u rubljama i nalog da izvozne firme konvertuju 80 posto svoje devizne zarade u domaću valutu.

„Situacija na tržištu sada zaista zavisi od napretka u pregovorima između Rusije i Ukrajine“, naveo je Lucko u kometaru o ruskoj berzi, aludirajući na današnje rusko-ukrajinske razgovore licem u lice u Turskoj.

Trgovina ruskim akcijama

Kada je reč o trgovini ruskim akcijama, ona se odvija na skraćenim sesijama i uz različita ograničenja, uključujući zabranu "šortovanja" (špekulatine trgovine s ciljem ostvarenja profita u kratkom roku). Nerezidentima je zabranjeno da prodaju akcije i ruske državne obveznice denominovane u rubljama do 1. aprila. Obim trgovanja je daleko manji od uobičajenog.


Dolarski indeks akcija Moskovske berze, RTS, porastao je za 10,2 posto na 907,1 poen, a indeks MOEX baziran na rubljama je napredovao za 4,2 procenta na 2.533,6 poena.

Avio-kompanija Aeroflot, jedna od najtrgovanijih akcija od ponovnog otvaranja Moskovske berze, skočila je za 12,7 odsto, naftna kompanija Rosnjeft je porasla za 9,8 procenata, a najveći domaći zajmodavac, Sberbanka, zabelžio je rast od 7,7 posto.

Sve o ukrajinskoj krizi možete pročitati u NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading