VELIKE PROMENE NA VIDIKU! Fajnenšl tajms upozorava: Pripremite se za novi svet!
Foto: Printscreen

Sastanak ruskog i kineskog lidera u Moskvi izazvao je novu nervozu u Vašingtonu, kako zbog jedinstva oko brojnih pitanja tako i zbog novca, piše "Fajnenšel tajms". Naime, Vladimir Putin je najavio da će usvojiti juan za "plaćanja između Rusije i zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike".

Moskva već sada sve više koristi juan u trgovini sa Kinom i valuta je i deo rezervi centralne banke, sve sa ciljem da se smanji izloženost "toksičnom" dolaru.

Iako bi do skora to većini zapadnih ekonomista bilo malo bitno, urednica "Fajnenšel tajmsa" Džilijan Tet podseća na nedavni bankarski haos u SAD, kao i problem galopirajuće inflacije i plafona duga.

"Dolar se umanjuje da bi se finansirao spasavanje banaka", grmeo je ove nedelje Peter Šif, liberalni ekonomista. U međuvremenu, Džim O'Nil, bivši ekonomista "Goldman Saksa" objavio je članak u kojem tvrdi da "dolar igra previše dominantnu ulogu u globalnim finansijama" i pozvao tržišta u razvoju da smanje rizike.

Drugi faktor koji izaziva nelagodu je to što je čak i pre posete Si Đinpinga Moskvi, saudijska vlada najavila da će početi da fakturiše izvoz nafte Kini u juanima. Odvojeno, Francuska je upravo izvršila prvu prodaju tečnog prirodnog gasa u juanima, a Brazil je prihvatio valutu za deo svoje trgovine sa Kinom.

Apsolutno nema znakova da ovi simbolični gestovi trenutno škode dolarima, tvrdi urednica "Fajnenšel tajmsa". Da, udeo dolara u globalnim rezervama je potonuo sa 72 procenta u 1999. na 59 procenata, pošto centralne banke sve više diversifikuju svoje investicione fondove i odbacuju valutne veze.

Takođe je tačno da bi pojava digitalnih valuta centralne banke na veliko (od banke do banke) teoretski mogla da ubrza ovu diversifikaciju olakšavajući neameričkim centralnim bankama da direktno međusobno posluju u sopstvenim valutama.

Ali dolar i dalje dominira na tržištima duga, a obim dolara koji se drže u inostranstvu je skočio u ovom veku. I jedan upečatljiv i zanemaren detalj u ovomesečnim previranjima je da je valuta zadržala svoju "skoro rekordnu snagu u odnosu na G10 i valute tržišta u razvoju", kako je Robin Bruks, glavni ekonomista Instituta za međunarodne finansije, nedavno tvitovao.

Isto tako, veliki broj globalnih investitora je htelo da zgrabi dolar tokom nedavne krize da su Federalne rezerve pokrenule dnevni program razmene sa drugim centralnim bankama. "Ova poboljšana upotreba linija za razmenu dolara će, ironično, dodatno ojačati globalni dolarski sistem i njegove moćne mrežne efekte", predviđa Dejvid Bekvort, naučni saradnik u Merkatus centru Univerziteta Džordž Mejson.

Drugim rečima, dolar možda ne zaslužuje da pobedi na bilo kom takmičenju lepote trenutno, s obzirom na fiskalne probleme koji muče Ameriku, ali mnogi investitori ga i dalje smatraju najmanje ružnom opcijom u veoma ružnom svetu, zbog tog mrežnog efekta i činjenica da su tržišta kapitala evra i juana plitka i zatvorena.

Međutim, pre nego što neko zaključi da to znači da može u potpunosti da ignoriše Putinovu pretnju, trebalo bi da pogleda neko istraživanje koje izaziva razmišljanje o trgovinskom fakturisanju koje je prošle godine objavio Centar za istraživanje ekonomske politike (CERPT).

Pre jedne decenije, široko se pretpostavljalo da je još jedan faktor koji podržava dolar "lepljivost" obrazaca trgovinskog fakturisanja, kao što je primetila Gita Gopinat, potpredsednica šefa MMF-a. Ali CEPR dokument sugeriše da se to sada polako menja – kako se kineska trgovina povećala poslednjih godina, porasla je i upotreba juana.

U stvari, toliko je porasla da sada premašuje upotrebu evra za fakturisanje trgovine, što je "upadljivo, s obzirom na nizak stepen otvorenosti kapitalnog računa Kine", navodi CEPR i dodaje da "suprotno uobičajenoj mudrosti, nedostatak otvorenosti kapitalnog računa možda neće u potpunosti sprečiti juan da igra jaču ulogu kao međunarodna i rezervna valuta".

Na kraju krajeva, već se pojavilo ofšor tržište juana vredno 200 milijardi dolara - a valuta se "koristi u fakturisanju i podmirenju kineske spoljne trgovine i plaćanja" i "globalnoj mreži kliringa i plaćanja".

Neto rezultat, predviđa CEPR, je da bi se u narednim godinama mogao pojaviti "multipolarni" valutni svet, od one vrste na koju O’Nil poziva. To ne bi bila tako dramatična promena, tvrdi "Fajnenšel tajms" ali dodaje da bi multipolarni obrazac mogao mogao da bude šok za američke kreatore politike, s obzirom na to koliko je spoljnog finansiranja potrebno SAD.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading