OTVARANJE POGLAVLJA Momirović: Sektor građevinarstva i infrastrukture otvorio put Srbiji ka Evropskoj uniji
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Otvaranje dva suštinski važna poglavlja u pregovorima sa EU, koja su nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, imaće pozitivan uticaj na investicije i na dalji razvoj projekata koji Srbiju povezuju sa EU, ocenio je danas ministar Tomislav Momirović.

U okviru Klastera 4 Zelena agenda i održiva povezanost, juče su otvorna četiri pregovaračka poglavlja - Poglavlje 14 - Transportna politika, Poglavlje 15 - Energetika, Poglavlje 21 - Transevropske mreže i Poglavlje 27 - Životna sredina.

"U Poglavlju 14 otvorili smo tržište, usaglasili smo naše zakonodavstvo sa EU, kako bi se omogućile reforme u javnim preduzećima koja posluju u oblasti saobraćaja. Poboljšaće se kvalitet usluge prevoza, smanjiti cene kao i vreme čekanja na granicama", rekao je Momirović.

Dodao je da su u okviru Poglavlja 21 ulaganja u infrastrukturu radi što boljeg saobraćajnog integrisanja Srbije sa susednim zemljama, uključujući i zemlje članice EU.

"Završeni su ili započeti ogromni projekti izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica, obnove železničke infrastrukture, rekonstrukcije luka i izgradnje aerodroma", rekao je Momirović.

Kako je istakao, dva infrastrukturna projekta koja su od važnosti za Poglavlje 21, a koja se sprovode uz donacije EU su izgradnja autoputa Niš-Pločnik i modernizacija i elektrifikacija deonice pruge Niš-Dimitrovgrad.

Srbija je, po rečima ministra, postigla visok nivo uskladjenosti sa pravnim tekovinama EU u oblasti železničkog transporta, dok u oblasti transporta unutrašnjim vodnim putevima "nastavlja da povećava svoj nivo uskladjenosti, koji je već visok".

"Кada je reč o vazduhoplovnim propisima, Srbija je blizu ispunjavanja svih obaveza predvidjenih u prvom prelaznom periodu Sporazuma o uspostavljanju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja. EU je prepoznala i ocenila da Srbija dobro upravlja procedurama za prelazak granice tokom teškog perioda krize usled pandemije kovid-19", navodi se u saopštenju Ministarstva gradjevinarstva, sabraćaja i infrastrukture.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading