OPET SKAČU CENE Jedna namirnica drastično poskupela zbog velike tražnje! Iznenadićete se
EPA/DAVE HUNT

 

Prve nedelje septembra zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Najizraženiji je bio kod sojinog zrna, od čak 11,62 odsto. Ukupan promet je uznosio 2.850 tona robe, što je rast od 23,34 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je finansijska vrednost trgovanja iznosila 111.575.500,00 dinara (+12,78 odsto).

Pšenica je bila najtraženija na robno-berzanskom tržištu. Pošto je cenovni maksimum od početka žetve iz prethodne nedelje pomerio kriterijume i očekivanja prodavaca, odsustvo ponude i pojačana tražnja doveli su do toga da pšenica ima uzlazni trend na domaćem tržištu.

Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 24,30 din/kg do 25,30 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 24,89 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,07 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak. U izveštaju Produktne berze napominje se da se cena pšenice ponovo približava ceni kukuruza, nakon što je čak šest meseci bila na nižem cenovnom nivou.

Kukuruz drugu nedelju zaredom beleži pozitivan cenovni trend. Početkom nedelje registrovana cena je iznosila 25,70 din/kg bez PDV, dok je poslednjeg dana iznosila 26,20 din/kg bez PDV-a. Prosečna cena trgovanja za ovu nedelju je 25,85 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast ove žitarice od 2,74 odsto. Terminska tražnja kukuruza za rod iz ove godine po ceni od 23,50 din/kg bez PDV-a nije adekvatno odreagovala na ponudu koja već duži vremenski period izostaje preko jedine domaće robne berze.

Na tržištu soje došlo je do velikih promena. Ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 77,00 do 80,00 din/kg bez PDV-a. Izražena tražnja za ovom uljaricom je od strane domaćih prerađivača i trgovaca. Neizvesnost kvaliteta i prinosa novog roda, te odsustvo ponude prošlogodišnjeg roda su faktori koji su doveli da ova uljarica zabeleži rast od 11,62 odsto u odnosu na poslednju registrovanu cenu. Ponderisana cena je iznosila 79,25 din/kg bez PDV-a.

Vremenski uslovi su odložili žetvu suncokreta. Svi kupoprodajni ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 55,61 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, zabeležen je blagi rast od 0,23 odsto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading