PRIVREDNICI OPTIMISTI Hiljade naših vrednih ljudi čekaju rast prometa, izvoza, ulaganja
Alo

Među privrednim subjektima koji su izrazili takav optimističan stav nalazi se i kompanija „Bosis“, koja planira nove investicije u 3. kvartalu ove godine.

Kompanija „Bosis“ je trenutno u ciklusu obnove mašinskog parka i proširenja proizvodnih kapaciteta, kao i izgradnje još jednog proizvodno-skladišnog objekta od 3.180 m2. Od početka godine kupljena je i instalirana jedna štanc mašina i nova linija za pakovanje paleta, a planiramo nabavku još jedne takve mašine, navodi Marija Pantelić, direktor održivosti u kompaniji „Bosis“.

- Ostajemo posvećeni principima cirkularne ekonomije i održive nabavke, i iz tog razloga u procesu smo nabavke nove balirke za otpadni papir koja će osigurati da i pored povećanog obima proizvodnje sav papirni otpad nastao u našem proizvodnom procesu bude pripremljen za reciklažu - precizira Pantelićeva planove kompanije za nove investicije, i dodaje da očekuju povećanje proizvodnih kapaciteta, nova zapošljavanja i nastavak stabilnog rasta i održivog razvoja.

Oni stvarno rade

Anketa PKS je rađena na uzorku od 1.385 privrednih subjekata koji su u julu zapošlјavali oko 290.000 radnika, a u drugom tromesečju ostvarili izvoz vredan 3,1 milijardu evra. Petina anketiranih je sa stranim osnivačkim kapitalom.

Uprkos nepredvidivim uslovima na tržištu usled pandemije, proizvodnja „Bosisa“ nijednog dana nije stala i održan je lanac snabdevanja. „Bosis“ je od početka godine ostvario organski rast od 36,4%, dok je učešće izvoza bilo 33,8%.

- Iskustvo iz 2020. godine nas je pripremilo da i u slučaju pogoršanja stanja pandemije ili disrupcija na tržištu možemo da nastavimo da odgovorno i održivo poslujemo - ukazala je Pantelićeva.

Skoro svaka investicija se isplatila

Kada su u pitanju investicije, u drugom kvartalu 2021. godine investiralo je 48 odsto anketiranih kompanija. U poređenju s realizovanim investicijama u prethodnom kvartalu, 91 odsto firmi je ostvarilo isti ili povećan nivo investicija. Očekivanja privrednika za treći kvartal takođe su pozitivna: čak 84 odsto ispitanika planira isti ili veći obim investicija, najviše u opremu, građevinske objekte i zemlјište.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading