POBEDA SBB mora da ukine naplatu izdavanja računa
E-stock

 

U prevari su kratke noge! Tržišna inspekcija je posle nekoliko meseci i stotina žalbi građana stala na put krađi koju je internet i televizijski operater SBB sprovodio nad narodom. Oni moraju da obustave naplatu računa koje su uvećali za 100 dinara na ime štampanja računa.

Da podsetimo, kako je Alo! pisao, SBB je u aprilu zapretio svim svojim korisnicima da će im računi biti uvećani za 100 dinara ukoliko ne pređu na elektronski račun. U njihovo ime reagovala su i brojna potrošačka udruženja, ulagane su žalbe i pljuštale tužbe, ali izgledalo je kao da je firma nedodirljiva.

- Oni su se pozivali na to da su drugi operateri dali popust od oko 100 dinara onim korisnicima koji pređu na e-račun, ali to nikako nije isto - složni su u potrošačkim udruženjima - Drugi operatori daju popust na postojeći iznos računa za one koji pređu, a SBB je povećao iznos za one koji ne pređu. Razlika je konkretna i materijalna!

Ovaj postupak je značio da je SBB počeo korisnicima da naplaćuje štampanje i izdavanje računa u papirnom obliku, što je izričito zabranjeno članom 12. stav 4. Zakona o zaštiti potrošača.

Protiv njih su prijave podnela pomenuta udruženja tokom maja, a sada je tržišna inspekcija donela rešenje kojim je naloženo SBB-u da obustavi ovu praksu.

Iako je odlukom Tržišne inspekcije jasno utvrđeno da je došlo do kršenja zakona, iz kompanije SBB još uvek nije prihvaćen predlog da SBB dobrovoljno obešteti potrošače, to jest da im vrati ono što je do sada naplaćeno putem uvećanja računa od 100 din, te iz potrošačkih udruženja najavljuju da će protiv odgovornih lica biti podneta prekršajna prijava.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading