DVA GIGANTA POVLAČE MODELE SA SRPSKOG TRŽIŠTA Opasni su za vožnju, proverite da li je vaše vozilo na spisku!
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Ovo je objavilo Ministarstvo trgovine Srbije, a potvrdili su i distributeri tih automobila. Reč je o "Fordovim" modelima "fijesta" i "ekosport", kao i "Kijinom" modelu "sportidž". Obuhvaćene serije proizvedene su od 5. februara 2021. do 9. marta 2021.

Kako je upozorio NEPRO (sistem za brzo uzbunjivanje Ministarstva trgovine koji redovno obaveštava potrošače o potencijalno opasnim proizvodima i njihovom opozivu), postoji mogućnost da kod „forda“ mehanizam za blokiranje sigurnosnog pojasa ne bude ispravan.

Tako u slučaju naglog iznenadnog kočenja pojas možda neće zadržati putnika u poziciji u kojoj se nalazi, što može dovesti do povreda.

Kod "kije", usled mogućnosti kratkog spoja na električnoj instalaciji, može doći do požara i povreda učesnika u saobraćaju.

Brojke

14.800 evra cena osnovnog modela forda fijeste 

17.590 evra košta ford ekosport u baznom modelu

18.999 evra staje nova kija sportidž

S obzirom na to da su ovi modeli popularni na našem tržištu, odmah su se oglasili njihovi distributeri za Srbiju. U oba slučaja svoje dopise naslovili su kao "demantije objavljenih informacija", međutim, u suštini su potvrdili da je do opoziva došlo i da su vozila povučena dok se ne obavi zamena spornih delova.

Mladen Alfirović, pravni savetnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS), objašnjava za Alo! da potrošači mogu da tuže samo ako dođe do neke posledice.

- Tada bi postojao osnov za tužbu i potrošač bi imao pravo na nadoknadu nematerijalne štete ukoliko je pretrpeo strah, bolove, povrede. Kupci koji su kupili te automobile u skladu s merom opoziva treba da se jave prodavcu i da preduzmu dalje korake - navodi Alfirović, uz napomenu da se greške dešavaju, da svaki proizvodni proces nosi sa sobom rizik od njih. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Dušan

16.07.2021 08:16

Dižete buku bez veze. Uvoznik je lepo objasnio u čemu je problem, da su sva vozila na koja se sumnjalo pregledana...

Pera Detlic

16.07.2021 10:57

Ne razumem da to nisu primetili tokom proizvodnje.