SVI DETALJI PRIJAVLJIVANJA Evo od kada će građani moći da se prijave za zamenu stolarije i šta je potrebno
Rina

Skoro 40 odsto energije u domaćinstvima se gubi zbog toga što vrata i prozori ne dihtuju, zbog loše fasadne i krovne izolacije, različitih sistema grejanja.

Plan države je da dotira polovinu novca građanima koji se odluče da to promene na svojim kućama i stanovima i tako smanje potrošnju energije.

Na konkurs se prijavilo više od 70 lokalnih samouprava spremnih da obezbede deo novca. Sada sledi izbor izvođača.

- Nakon izbora opština i preduzeća koja će to raditi, u julu očekujemo objavu konkursa od strane lokalnih samouprava za građane, tako da do kraja jula bi trebalo da se potpišu i prvi ugovori - kaže Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

Prema njegovim rečima, procedure će biti jasno definisane, građani će morati da se prijave uz premer i predračun firmi koje se nalaze na listi.

- Taj predmet i preračun ih ništa neće koštati. Pre početka sprovođenja mera, komisija koju bude formirala lokalna samouprava, izaći će na teren da pogleda i sagleda šta treba da se radi - kaže Lakićević.

Tek će biti definisano koje uslove građani treba da ispune da bi dobili subvenciju.

Do kraja nedelje znaće se koje će lokalne samouprave biti uključene u program za obnovu izolacije uz dotaciju države. Nakon toga, biće raspisan poziv za firme koje se bave tim poslovima. Građani će moći da se prijavljuju od jula i da bespovratno dobiju polovinu novca koji ulože u zamenu stolarije, grejanje, uređenje fasade, postavljanje solarnih panela.

Stanari zgrada moći će pojedinačno za svaki stan da konkurišu za zamenu stolarije. Za radove na fasadi, grejanju ili postavljanju solarnih panela potrebna je saglasnost komšija. Zahtevi će moći da se podnesu za objekte koji imaju makar građevinsku dozvolu.

U ministarstvu navode da u program neće ući opštine koje nisu odvojile sredstva za njihov udeo u subvenciji, ako nemaju energetskog menadžera ili nisu dostavile akt o finansiranju.

Komentari (2)

Loading
mamlaz

13.06.2021 08:59

A proizvodjaci sto su pre dva meseca kada su culi za subvencije drzave zamene stolarije i ulaganje izgradnju fasade na kucama digli cene za 50% istog momenta!! Sta cete sa njima ili je to neki dogovor drzave proizvodjaca i trgovaca!! Fizicko lice koje ne dobije subvenciju je u situaciji da plati iz svog dzepa 50% vise...pa dali je to uredu?!?