Sadnja cveća
Alo!
Sadnja cveća

Alo!

Sadnja cveća, Foto: Alo!

Cveće kao što je dan i noć (Viola), bele rade (Bellis, Myosotis), šeboj (Sheiranthus), itd. u paleti od 20 različitih boja i nijansi krasiće zelene površine grada u rano proleće. Gradske cvetne partere ulepšaće na proleće i preko 90.000 lukovica koje se takođe sade u ovom periodu. Lukovice lala su najbrojnije, i ima ih u preko 30 različitih boja i formi. U cvetnim lejama naćiće se i zumbuli, narcisi, šafran itd.

Najviše sadnica cveća se posadi na teritoriji opštine Stari grad, na Savskom vencu i Vračaru.
JKP „Zelenilo-Beograd“ raspolaže sa 12 hektara površine za proizvodnju biljnog materijala na otvorenom, i 7.000m² pod staklenicima gde proizvodnja sadnog materijala traje neprestano tokom cele godine.

Sadnja cveća

Alo!

Sadnja cveća, Foto: Alo!

Kao što „Zelenilo“ uređuje javne površine, jesen je idealno vreme za uređenje dvorišta i balkona. Sugrađani koji žele da oplemene svoje vrtove sada mogu izvršiti popunu ogoljenih mesta na travnjacima. U ovom periodu muškatle se mogu razmnožiti vegetativnim putem – reznicama, a perene se mogu razmnožavati deljenjem tako što ćete biljku podeliti oštrim ašovom, da svaki deo sadrži deo korenovog sistema i nekoliko pupoljaka. 

Prilika je da baštu obogatimo sadnjom vrsta koje zimu provode u stanju podzemnih izdanaka a koji se razdvajaju deobom : Devojačko srce (Dicentra spectabilis), perunika (Iris) , đurđevak (Convalaria majalis), božur (Paeonia). Pored toga, možemo posaditi dvogodišnje cveće koje je u vidu formiranih rasada otpornih na zimske uslove: dan i noć (Viola tricolor), nezaboravak (Myosotis), turski karanfil (Dianthus barbatus)… Sve navedene cvetne vrste se sade na razmaku od 20 cm, sem turskog karanfila gde je rastojanje veće, oko 30 cm.

Osim za sadnju lukovica i dvogodišnjeg cveća, jesenja sadnja je pogodna i za ruže, šiblje i ukrasno drveće.

 

Komentari (2)

nada

06.11.2018 15:28

A hoce li poseci previsoko drvece koje ce nekome jednoga dana pasti na glavu ?

Pera Detlic

06.11.2018 16:55

Tek ce sad smrdibube da navale i da se kote.