Gazela gužva Beograd
Alo!/Masanori Jošida
Gazela gužva Beograd

Alo!/Masanori Jošida

Gazela gužva Beograd, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Radovi u Karađorđevoj ulici i na postavljanju šina preko Mosta na Adi i pristupnim saobraćajnicama počeli su još prošle godine, a kada od ponedeljka bude startovala druga faza rekonstrukcije Trga republike doći će do novog zatvaranja ulica, ali i promena trasa linija javnog gradskog prevoza.

Pročitajte još:

Ovo su samo radovi na potvrđenim lokacijama, pošto su ranije za 2019. bili najavljeni i mnogi veliki projekti: rekonstrukcija Ulice kneza Miloša, početak demontaže Starog savskog mosta, veliko sređivanje poteza Kraljice Marije - 27. marta - Džordža Vašingtona - Cara Dušana, koji je dugačak tri kilometra, pa onda Savski trg, gradnja podzemne garaže na Studentskom trgu...

Preporučujemo još:

Krenimo redom.

KARAĐORĐEVA

Radi se potez od Brankovog mosta do Pariske ulice zbog čega je ulica sada jednosmerna ka Kalemegdanu i stvaraju se prilične gužve tokom većeg dela dana.

Radovi su počeli 21. novembra prošle godine, rok za završetak je 425 dana, što znači da bi sve trebalo da bude gotovo početkom 2020.

Projekat je vredan 850 miliona dinara, a radove izvode firme okupljene oko "Energoprojekta". Kako su najavili nadležni, po završetku bi Savski kej u ovom delu trebalo da bude nalik Savskoj promenadi kod "Beograda na vodi". Zbog radova tramvaji 2 i 11 ne saobraćaju ovom trasom.

Alternativa: Pop Lukinom i Ulicom Sime Markovića moguće je od Brankove doći do Pariske i Kalemegdana. Ovo je varijanta i ako se ide u suprotnom smeru. Ipak, očekujte da će ove saobraćajnice biti još dodatno opterećene kada krenu radovi na Trgu republike.

Mapa radova

Shutterstock/Ilustracija

Mapa radova, Foto: Shutterstock/Ilustracija

MOST NA ADI

U martu prošle godine počeli su radovi na postavljanju šina na Mostu na Adi. Međutim, mnogo više posla ovde ima oko pripreme pristupnih saobraćajnica kako bi tramvaji mogli sa obe strane da se popnu i spuste sa mosta.

Radovi se obavljaju kako na Novom Beogradu, tako i kod Careve ćuprije, a zbog njih već sedam-osam meseci ne idu tramvaji 12 i 13 sa Banovog brda.

Rok za završetak radova je 420 dana, a kako je najavljeno, tramvaji bi preko mosta trebalo da krenu u junu ove godine.

Alternativa: ovi radovi nisu mnogo uticali na automobilski saobraćaj, ali jesu na tramvaje. Alternative skoro i da ne postoje, a najviše ispaštaju stanovnici Banovog brda i okolnih naselja. Umesto tramvaja 12 vozi autobus 12L, ali samo do Savskog trga i to prilično retko.

TRG REPUBLIKE

Prva faza rekonstrukcije centralnog gradskog trga nije uticala na saobraćaj, ali će druga doneti mnogo problema kako vozačima, tako i onima koji koriste gradski prevoz.

Prema najavama nadležnih od 1. aprila će biti zatvoren potez od hotela "Balkan", odnosno raskrsnice Prizrenske ulice i Terazija, pa sve do Narodnog pozorišta.

Zbog ovoga se očekuju veoma velike gužve na alternativnim saobraćajnicama poput Dečanske, Braće Jugović i Bulevara despota Stefana, ali i okolnim u koje će se slivati automobili. Na udaru će biti Terazijski tunel, Brankova, Trg Nikole Pašića...

Rok za završetak radova je sredina oktobra ove godine, ali je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević juče najavio da "očekuje da sve bude gotovo do 1. novembra".

Alternativa: to su definitivno Dečanska i Braće Jugovića, ali će one skoro je izvesno biti u haosu. Zato, ako morate do, na primer Dorćola, koristite Takovsku, Beogradsku ili čak i Ruzveltovu ulicu.