Goran Vesić
Alo!
Goran Vesić

Alo!

Goran Vesić, Foto: Alo!

U Radničkoj ulici na Čukarici obezbeđeno je šest dvosobnih stanova za decu bez roditeljskog staranja koja su izašla iz sistema socijalne zaštite od čega u tri stana već živi petoro dece, jedan je spreman za useljenje, a preostala dva su u pripremi i očekuje se da će biti završena do kraja godine.

"Grad svakodnevno širi spektar svojih usluga koje nudi korisnicima socijalne zaštite kako bi se približili civilizacijskim vrednostima i pomogli korisnicima socijalne zaštite da iz stanja socijalnog staranja pređu u normalan život", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je danas obišao jedan od stanova u Radničkoj ulici.

Pročitajte još:

 

Naveo je da je reč o stanovima za decu koja izlaze iz hraniteljskih porodica, odnosno iz domova.

"Ta deca imaju pravo dve godine da žive u ovakvim stanovima, a prvih godinu dana Grad Beograd im daje polovinu prosečnog ličnog dohotka, a prosečan lični dohodak u Beogradu je oko 67.000 dinara. Tu pomoć im dajemo kako bi prvih godinu dana mogli da se snađu, dok ne nađu posao", pojasnio je Vesić.

Podsetio je da je do sada oko 50-oro dece prošlo kroz takav vid usluge i istakao da će se Grad i u narednom periodu truditi da bude više ovakvih stanova.

Naveo je da se radi na tome da gradska komunalna preduzeća prime ovu decu na praksu i da im se na taj način omogući da eventualno nađu zaposlenje, kako bi mogli normalno da žive od svog rada.

"Takođe, pozvaću kompanije sa kojima sarađujemo, a ima dosta društveno odgovornih kompanija koje su se već odazivale na slične naše pozive poput onog da zapošljavaju žene iz Sigurne kuće...da i oni otvore svoja vrata i pruže šansu ovoj deci kako bi mogla da rade, zasnuju svoje porodice i normalno da žive", dodao je Vesić.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da su prioritet socijalne politike Grada Beograda deca i mladi.

"Ovo su najranjivije grupe naših sugrađana zato što se, kada deca izlaze iz sistema socijalne zaštite, iz domova i hraniteljskih porodica, postavlja pitanje gde će dalje i ko će im pružiti pomoć i podršku. Zato je tu Grad Beograd koji im na ovaj način omogućava da imaju svoj životni prostor", rekla je Stanisavljević.

Dodala je da su stanovi u Radničkoj ulici opremljeni po svim standardima potrebnim za jedno domaćinstvo i da je potrebno samo da deca u stanove unesu svoje lične stvari.

Direktorka gradskog Centra za socijalni rad Zorica Pavlović je rekla da je uloga te ustanove da, osim usluge privremenog stanovanja i materijalne podrške, za decu bez roditeljskog staranja koja izlaze iz sistema socijalne zaštite obezbedi i uslugu savetnika.

"U trenutku kada se osamostaljuju, u najkritičnijem periodu života kada zaista treba samostalno da nastave život, mogu da žive u ovim stanovima i imaju materijalnu podršku, ali imaju i uslugu savetnika koji je tu da im se nađe u odlučivanju o daljim koracima u životu", dodala je ona.