Kalemegdan
Alo!
Kalemegdan

Alo!

Kalemegdan, Foto: Alo!

- Završavamo obnovu Velikog stepeništa na Kalemegdanu. Uredili smo stepenike, ograde i vratili kamene žardinjere koje su krasile stepenište kada je sagrađeno, tridesetih godina prošlog veka - rekao je vesić i dodao:

 

- Kada je stepenište sagrađeno korišćen je brački kamen koji se nije pokazao najboljim u našim vremenskim uslovima. Zavod za zaštitu spomenika izabrao je za rekonstrukciju kamen iz Danilovgrada koji je najsličniji bračkom, a bolji je u našim uslovima. Stepenište je premazano posebnom zaštitnom bojom koja ga štiti od padavina, visokih i niskih temperatura, ali i grafita.

- Grad Beograd je za rekonstrukciju Velikog stepeništa odvojio 14,5 miliona dinara, a planiramo da nastavimo restauraciju dela Savskog šetališta od Velikog stepeništa ka ravelinu ”Kralj kapije”.

- Dovoljno je da na fotografijama vidite kako je izgledalo Veliko stepenište do pre par meseci, a kako danas kada je restauirano. Inače, kada su Đilasovi genijalci uređivali Veliko stepenište pre 13 godina postavili su veštački kamen. I tada se niko od stručnjaka nije javio da protestuje i da kaže da to nije normalno.

Kalemegdan

Alo!

Kalemegdan, Foto: Alo!

- Nedavno smo obnovili most ka Sahat kuli, a pre toga česmu i Malo stepenište Jelisavete Načić, česmu Mehmed - paše Sokolovića, Damat Ali pašino turbe, plato oko Pobednika, Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Ove godine počinje restauracija Pobednika, a naredne godine rekonstrukcija Paviljona Cvijete Zuzorić.

 

- Decenijama nije uloženo u Beogradsku tvrđavu koliko poslednjih nekoliko godina, a koliko je Đilasa interesovala tvrđava najbolje pokazuje njegova odluka, kada je bio gradonačelnik, da nezakonito smanji plate zaposlenima na Beogradskoj tvrđavi i da najavi ukidanje tog preduzeća.

Olivera Vučković

facebook.com

Olivera Vučković, Foto: facebook.com

 

REKONSTRUKCIJA VELIKOG STEPENIŠTA SAVSKOG ŠETALIŠTA

- Do uređenja ovog dela tvrđavskog prostra, došlo je tokom obimnih radova na uređenju Parka Kalemegdan nakon I svetskog rata. Idejni projekat je autorsko delo Aleksandra Krstića, šefa odseka za parkove. Krstićev projekat je predvideo monumentalno stepenište sa dva pravougaona podesta, kao rešenje za postojeću visinsku razliku - rekla je Olivera za alo.rs i dodala:

- Nekoliko godina nakon navedenih radova, najverovatnije zbog problema statičke prirode, ponovo je izvršena rekonstrukcija Savskog šetališta. Projekat rekonstrukcije uradio je arhitekta A. Čelpanbajev, tada zaposlenom u odseku za uređenje parkova. Radovi su vršeni tokom 1932. i 1933. godine.

- Veliko stepenište i produžetak savskog šetališta napravljeni su na klizištu. Prilikom bombardovanja 1941. godine, tokom Drugog svetskog rata prostor je bio devastiran do izvesne mere, a to se odnosi naročito na dekorativnu obradu stepeništa. Tokom 50-ih i 60-ih godina XX veka prostor stepeništa i šetališta je ostao zapušten usled lošeg održavanja. Godine 1987. doneta je odluka da se pristupi radovima na sanaciji i restauraciji.

- 1989. godine je urađena statička sanacija, ponovo napravljena ograda, postavljena nova gazišta. Metod statičke sanacije pokazao se kao dobar, ali ne i izbor kamena. Naime, brački krečnjak od koga su bila urađena gazišta po svojim fizičko-mehaničkim svojstvima ne odgovara nameni. Kamen je brzo počeo da propada, zbog loše otpornosti na mraz pojavile su se mnogobrojne pukotine.

- Pre ove, današnje, urađena je sanacija velikog stepeništa 2006. godine i tom prilikom su pukotine zalivene cementnim malterom, pojedine veštačkim kamenom nepoznatog sastava, dok su veći nedostaci nadomešteni pločastim kamenim zakrpama u cementnom malteru. Ovakav metod sanacije ubrzo je pokazao svoje loše strane, i na stepeništu su se pojavila još veća oštećenja. Osim samih gazišta problemi se javljaju i sa ogradom, koja je urađena od mašinski obrađenog kamena peščara.

- Da bi otklonili sve ove nedostatke Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda uradio je projekat po kojim je danas rekonstruisane stepenice. Projektom je urađena završne obloge stepeništa i za tu priliku izabran je kamen iz Danilovgrada. Rekonstruisana je ograda stepeništa, koja je očišćena, sanirane su pukotine i vraćeni nedostajući stubići. Urađene su ponovo žardinjere, prema originalnom arhivskom projektu, upravo onako kako su izgledale pre Drugog svetskog rata.

- U narednom periodu, takođe po projektu Zavoda, planirano je uređenje terase ispod Velikog stepeništa, koja je u izuzetno lošem stanju i koju takođe treba statički stabilizovati, a potom u potpunosti rekonstruisati.