Zoran Radojičić
Grad Beograd
Zoran Radojičić

Grad Beograd

Zoran Radojičić, Foto: Grad Beograd

– Čestitam dobitnicama na kreativnosti, postignutom uspehu, ali i doprinosu ekološkom projektu „UrbForDan”, kojim čuvamo naše urbane šume. Posebno mi je zadovoljstvo što imam priliku da ove nagrade dodelim mladima, koji su svojim radovima osim talenta i kreativnosti, pokazali da poseduju svest o značaju očuvanja naših urbanih šuma i prirodnih bogatstava – rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je ovom prilikom pozvao i druge mlade ljude da se priključe ekološkim projektima u svojim lokalnim sredinama i što više edukuju o načinima kojima mogu da doprinesu zaštiti životne sredine.

Nagradni likovni konkurs „Najbolja ideja za Avalu” prošle godine je raspisao Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Nakon ocenjivanja pristiglih radova prvu nagradu za rad „Ekološke putanje” osvojila je Ana Teofilović, učenica četvrtog razreda osnovne škole „Sveti Sava” u Vrčinu. Drugu nagradu za rad „Brdo prijateljstva”, osvojila je Nina Manić, diplomirana dizajnerka keramike i stakla, dok su treću nagradu za rad „Maketa uličnih lampi”, osvojile Andrea i Natalija Denić, učenice petog razreda osnovne škole „Jajinci”.

Grad Beograd se ovim projektom pridružio porodici evropskih gradova kroz koje protiče Dunav, poput Beča i Budimpešte, koji učestvuju u ovakvim i sličnim projektima, a čiji je cilj očuvanje urbanih šuma i zaštita životne sredine. Avala, kao prirodno i kulturno-istorijsko blago Beograda, se sasvim zasluženo našla u društvu zaštićenih evropskih urbanih šuma.