ZAŠTO GA SE TOLIKO BOJIMO? Otkrivena misterija vezana za zastrašujući petak 13.!

Strah od petka 13. je tolikih razmera da je on čak dobio i svoje ime, paraskavedekatriafobija je naziv za osećaj nelagodonosti povezan sa ovim danom

Strah horor film
Foto: Shutterstock

Mnogi veruju da broj 13 donosi nesreću još od biblijskih vremena. Za Judu, koji je izdao Isusa Hrista, tvrdi se da je bio 13. gost na poslednjoj večeri pa se čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za stolom. Na Zapadu, neki čak idu tako daleko da na mesto br. 13 stave lutku ili plišanog medu kako bi se razbila loša karma najnesrećnijeg broja.

 

Međutim, broj 13 se doživljavao kao nesrećan i pre Hrista. Naime istorisjki broj 12 je smatran kao potpun, odnosno označavao je savršenstvo dok je 13 koji remetio prirodni sklad. Postoji 12 meseci u godini, 12 olimpijskih bogova, 12 sati na časovniku, 12 apostola, 12 potomaka Muhameda, 12 zodijačkih znakova.

KONAČNO ĆETE DOBITI ONO ŠTO OČEKUJETE Otvara se magična kapija 999 na nebu! Evo kakva vas čarolija očekuje!

brojanica, pravoslavlje, molitva, verovanje, Isus
Foto: Shutterstock, ilustracija

Praznoverja u vezi s brojem 13 vrlo su rasprostranjene i danas, pa tako u nekim hotelima ne postoji soba sa tim brojem, mnoge visoke zgrade “nemaju” 13. sprat već “skačemo” direktno sa 12. na 14. a u nekim avio kompanijama su rešili da izbace pločicu sa nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji.

BUDITE JAKO OPREZNI Ako imate neke od ovih simptoma, možda ste pod crnom magijom!

Drugi veruju da je sve poteklo od kada je Filip IV od Francuske u petak 13. oktobra 1307. uhapsio stotine templara. U priči „Da Vinčijev kod“, Den Braun pominje egzekuciju templara Žaka de Molaja na petak 13. On je navodno prokleo papu i kralja Francuske. Moguće je i da je roman Tomasa Losona iz 1907. „Petak, trinaesti“ odigrao značajnu ulogu u širenju sujeverja. U romanu, beskrupulozni berzanski broker koristi sujeverje kako bi kreirao paniku na Vol Stritu na petak 13.

 

Još jedno verovanje je da se panika oko navedenog dana stvorila 1927. godine kad se dogodio drugi najveći krah na berzama. Poslovni neuspesi i bankroti podstakli su očajne brokere na bacanje kroz prozore zgrade u Vol Stritu. Dan je zapamćen kao „crni petak“ i nakon toga je iznova Amerikancima ulivao strah u kosti, a skeptičnost se proširila i na ostatak sveta, prvenstveno u Evropu gde je petak 13. ubrzo postao sinonim za nesreću.

SREĆNI ZNAK NA RUKAMA Proverite da li imate drugu liniju života na dlanu!

 

Strah od broja 13. vezuje se i uz norveški mit o 12 bogova koji su priredili večeru na koju je došao i nepozvan trinaesti gost. On je naveo slepog boga tame Hodera da ustreli boga veselja Baldera. Nakon što je ovaj umro, cela je zemlja bila zavijena u crno.

Ovaj dan i danas izaziva strah kod mnogih ljudi, pa tako mnogi izbegavaju da važne poslove obavljaju tog dana.

SVE VREME BILI SMO U ZABLUDI Crne mačke privlače udvarače, novac i sreću, a oduvek smo mislili da su UKLETE!

Broj prodatih nekretnina je u padu tokom petka 13. Istraživanje je pokazalo da je između 2005. i 2012. bilo za 43 odsto manje transakcija na petak 13. u odnosu na bilo koji drugi petak. Najgori dan za prodaju nekretnina, prema ovom istraživanju bio je petak 13. maj 2011. kada je prodaja nekretnina opala za čak 51 odsto. Agenti za nekretnine tvrde da kuće sa brojem 13 nisu tako česte. Prema sajtu za nekretnine Zoopla, svega 28 odsto ulica ima kuću sa brojem 13.

DA LI IMATE TURSKO OKO U VAŠEM DOMU? Morate znati šta OVA najpoznatija amajlija privlači u vašu kuću!

Posao, biznis, karijera, kancelarija, poslovna žena
Foto: Shutterstock, ilustracija

Za one koji se ne brinu da bi tokom venčanja mogli da se sruše lusteri sa plafona postoje i specijalne ponude na ovaj dan. Tako na primer, jedna američka agencija za venčanja nudi parovima 13 odsto popusta za one koji odluče da se tu venčaju na petak 13.

PRIVUCITE SVE ŠTO VAM NEDOSTAJE Treba vam samo OVA biljka ako biste da prizovete novac i sreću u kuću!

Na ovaj dan jedna opcija je da ostanete u svom krevetu i izbegnete potecijalni baksuz koji vas može zadesiti na petak 13. ili da ipak ignorišete ovo sujeverje.

Šta znači kada vas zasvrbi levi ili desni dlan!

AUTOR: Novi.ba/M.M. DATUM I VREME: 05.08.2019. 11:15 Kada vas zasvrbi desni ili levi dlan - evo u kojem slučaju dobijamo, a u kojem gubimo novac! Foto: Shutterstock Svako od vas veruje da ćemo dobiti novac kada nas svrbi levi dlan. Šta znači kada vas svrbi desni dlan?

 

BONUS VIDEO:

Alo analiza otkriva koliko dece ćete imati

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi